Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La setmana passada, a la Parròquia de São Miguel, va estar dedicada a la formació de catequistes. Estem als primers mesos del curs i aquest any, entre totes les comunitats de la parròquia, hi ha un miler llarg d’infants, adolescents i joves que participen de la catequesi. Malgrat que el nombre d’infants ha baixat una miqueta, la quantitat de catequistes fa uns anys que es manté estable al voltant dels dos-cents, més dones que homes.

Ja és un costum adquirit des de fa una colla d’anys que durant el curs fem cinc o sis trobades de catequistes per donar una mica formació i també per anar acompanyant el curs. Tenim la Parròquia dividida en cinc sectors, i cada dia de la setmana reunim en un d’ells els catequistes de les comunitats del voltant. Comencem a les vuit del matí amb mitja hora de pregària i l’esmorzar. Els catequistes de cada comunitat s’han espabilat a arribar pels seus propis mitjans: amb bicicleta, amb moto, fent autostop al transport escolar o llogant una camioneta entre diverses comunitats properes.

La resta del matí està dedicada a diverses xerrades de formació, intercanvi sobre la marxa del curs a cada comunitat, previsió de les celebracions de Primera Comunió i Confirmació. I acabem amb el dinar que un parell o tres de senyores voluntàries de la comunitat que ens acull ens han preparat. De moment podem fer aquest tipus de treball en dies feiners amb els catequistes de l’àrea rural perquè, si ho saben amb temps, poden deixar la feina del camp durant mig dia o un dia sencer per participar a la trobada de formació. Al poble, ja hem de tenir en compte els horaris laborals a l’hora de fer les programacions.

Cada any hi ha una colleta de catequistes joves. No tots arribaran a final de curs. La perseverança dels catequistes que comencen no és fàcil entre nosaltres. Però, encara que sigui a empentes i rodolons, cada comunitat farà un bon esforç per tal que els grups de catequesi arribin al final. De mica en mica, però, es va creant un nucli de catequistes adults, amb anys d’experiència, bon esperit de donació i amor per la catequesi i per la formació cristiana de la comunitat en general; i aquests són els que donen seguretat als més joves i van fent que la catequesi es torni sòlida a cada comunitat.

Aquesta trobada que acabem de fer coincideix amb la collita del cafè, producte bàsic per a l’economia de moltes famílies. No deixa d’admirar-me, a cada trobada, veure un bon grup de persones que renuncien a un dia de feina per dedicar-se a la formació personal. I alhora això sempre em suposa un estímul: si ells fan aquest esforç, cal que els qui preparem la trobada de formació no els decepcionem i els puguem ajudar de veritat a alimentar la fe i a saber-la transmetre.

Els catequistes solen ser un puntal important per a la vida de cada comunitat. I es mira que el seu treball no quedi reduït només al grup de cada un d’ells, sinó que a partir de la catequesi es pugui pensar en alguna mena de pastoral de joves, a arribar més a les famílies i fins i tot a poder interessar el conjunt de la comunitat per a una formació més profunda. Ens adonem que aquesta part de la formació s’ha de treballar molt. Els catequistes ja se senten qüestionats moltes vegades per adolescents i joves que tenen un nivell d’estudis superior al que ells havien tingut, o per d’altres que a l’escola han sentit opinions que no concorden amb la fe tradicional que han rebut... Les informacions i la mentalitat pròpies del segle vint-i-un també han arribat a la nostra regió i, si la formació i les conviccions de cada persona no són una mica sòlides, es cau fàcilment en el buit o en el desinterès per tot.