Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Escolapis) Abans de poder presentar la seva tesi doctoral l’escolapi Carles Mascaró va morir. Aquest dimecres en honor a la feina feta per Mascaró, la Facultat de Teologia de Catalunya i l’Escola Pia presenten el llibre “La revelació de Déu, pedagogia d’humanitat. Reflexió teològica sobre una experiència de reforma educativa a Catalunya: 1978-2003”.

Aquest llibre, presentat a títol pòstum, és la tesi doctoral en teologia de l'autor, que va ser dipositada a l’Institut Catholique de Paris, però que no va poder ser defensada a causa de la seva mort.
 
Andreu Trilla, traductor del text (que a l'original va ser escrit en francès) assegura que "el més interessant és que es tracta d'una reflexió sobre una experiència real de transformació d'unes escoles, a propòsit de la nova llei d'educació feta pel primer govern socialista a l'estat espanyol després de la guerra civil."
 
A nivell personal trilla confessa que "Tot i les seves limitacions, l'experiència va resultar molt rica i planteja moltes qüestions sobre el procés fins a cert punt paral·lel entre l'educació d'una persona i la seva obertura a la fe cristiana".
 
L'acte de presentació comptarà amb la presència d’Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia; el pare Jaume Pallarolas, Provincial de l’Escola Pia de Catalunya; Gaspar Mora, professor de la FTC; Josep Castanyé, director del Secretariat de Publicacions de la FTC, i el pare Andreu Trilla.
 
“La revelació de Déu, pedagogia d’humanitat. Reflexió teològica sobre una experiència de reforma educativa a Catalunya: 1978-2003” recull l'articulació de la revelació divina amb el procés de creixement humà dels alumnes, tasca essencial de l’escola, segons l'autor. Per això, la tesi doctoral parla de la revelació com d'una pedagogia d'humanitat. Carles Mascaró la descobreix concretament en la humanitat de Déu en Jesús i en l’acció de l’Esperit que ensenya a llegir la vida i la història.
 
El traductor del llibre explica que Mascaró va escollir aquest tema per la seva tesi ja que va ser ell qui va liderar l'experiència, des del càrrec de Secretari General de totes les escoles de l'Escola Pia de Catalunya, la va defensar des del principi i va propiciar que mestres, alumnes i famílies hi posessin confiança". "Ara, que ja estava jubilat, volia reflexionar sobre aquella experiència i treure'n conseqüències de cara a una nova manera d'entendre l'educació "cristiana".
 
Mascaró va formar part de l'equip de govern provincial de l'Escola Pia de Catalunya i va ser el primer responsable del Secretariat de les Institucions Educatives de l'EPC, que agrupa les 19 escoles d'aquesta orde.