Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals Vila/CR) Entendre el fet religiós com l’"opi del poble", com feia l’ortodòxia marxista, s’ha quedat antic. Així ho ha assegurat aquest dijous el president del Patronat de la Muntanya de Montserrat i portaveu de ‘Cristians al PSOE’, Jordi López Camps.

Ho ha dit durant la presentació a Barcelona del seu llibre ‘Asuntos Religiosos. Una propuesta de Política Pública’, editat per PPC Ediciones, on ha defensat que els poders públics es dotin d’una política pública en aquesta matèria, "a l’igual que la tenen en joventut" o molts altres camps.ç

Entre els presents a l'acte, ha destacat l'Abat del monestir benedictí de Montserrat, Josep Maria Soler, que ha remarcat que des dels poders públics s'ha de tenir una "visió positiva" del fet religiós.
 
Segons Soler, es distingeixen tres maneres diferents de gestionar els afers religiosos: "el model excloent, que combat la presència del fet i els símbols religiosos a la societat i només l'admet en l'esfera privada; el model indiferent, que pretén olvidar el fet religiós i procura que vagi minvant; i el model inclusiu, que en qualsevol cas, respecti la necessària separació entre institucions religioses i poders polítics".

Durant molt anys, la idea més extesa ha estat la privatització absoluta del fet religiós. Com que la dimensió religiosa de la persona és un assumpte privat, el sector públic no ha d’intervindre, una idea que López Camps veu desfassada.

"La política ha de desenvolupar una nova manera de comprendre el fet religiós, cal repensar-lo i integrar-lo", ha assegurat López Camps.

S'ha mostrat crític respecte a com el Govern central ha entès fins ara aquesta àrea, lamentant que hagi quedat "degradada" a una subdirecció general dins del Ministeri de Justícia. Per això, ha demanat al nou Govern central que sigui més sensible al fet religiós, després de la remodelació anunciada aquest dimecres pel seu president, José Luis Rodríguez Zapatero.

En canvi, ha posat com exemple com Catalunya gestiona Afers Religiosos, a través d'una direcció general específica, que es va constituir durant la darrera legislatura de Jordi Pujol, i que al seu parer, altres comunitats autònomes haurien d'imitar.

No s'ha d'enfrontar "pensament crient i laicista", sinó integrar els dos i apostar per una "sana laïcitat", ha assegurat López Camps.

També ha lamentat que es critiqui la visita del Papa a Barcelona el primer cap de setmana de novembre --que costarà gairebé 2 milions d'euros a les arques públiques--, destacant que ningú qüestiona quan es monten dispositius específics quan el Barça guanya un trofeu o s'inverteix diner públic perquè una etapa del Tour de França passi per Barcelona.

"El marc conceptual en el que es construeix el discurs laïcista ja no serveix per comprendre la societat d'avui", ha dit López Camps.

D'altra banda, ha ressaltat que durant molts anys, la tradició laicista fou útil per construir una societat secularitzada, però ara, tocaria "començar a entendre que les religions també poden ajudar a renovar el pensament laic".

"La religió no és un problema polític, sinó que ha d'interessar a la política perquè ajuda a vertebrar la societat", ha certificat aquest polític, que s'autodefineix com a catòlic practicant i d'esquerres, tot i que "amic" de conservadors i liberals.

L'acte també havia de ser presentat per José Bono, president del Congrés dels Diputats. Bono, però, no hi va poder assistir perquè havia d'estar present en l'acte d'investidura del nou govern de Zapatero.