Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri – CR) Dins dels actes de celebració dels 30 anys de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), dissabte es va fer a Vic la trobada festiva d'aquest aniversari. Més de mig miler de religiosos i religioses de Catalunya es van reunir a Vic per compartir la celebració de l’Eucaristia i la visita a diversos espais marcats per la vida dels sants que han viscut a la ciutat i al Museu Episcopal de Vic. Un dinar va tancar la trobada.

“30 anys de comunió i diàleg” és el lema d’aquest aniversari que va explicar en la benvinguda a la trobada la presidenta de la URC, la teresiana Maria Cristina Martínez: “comunió compartint el carisma de cada institut de vida apostòlica, i diàleg com a forma de fer aquest camí”. La presidenta de la URC va situar aquest aniversari en la voluntat de ”buscar noves alternatives que responguin evangèlicament als reptes i als escenaris actuals” en una “una recerca centrada en Jesús, que ens acompanya i dóna sentit a les nostres vides i a les nostres actuacions”.

L’eucaristia a la catedral de Vic va estar presidida pel bisbe de diòcesis, Romà Casanova, i responsable dels instituts de vida consagrada de la Conferència Episcopal Tarraconense. Casanova va emmarcar la trobada a Vic, una “ciutat bressol” de moltes famílies religioses i amb nombrosos sants vinculats a la ciutat. Va recordar als religiosos que la fe en Jesús és el “veritable fonament de la vida personal i comunitària” i va reconèixer la seva tasca de “santedad” necessària “en les aules i en els hospitals, entre els pobres i els necessitats de trobar el sentit de la vida, en l’estudi i la pregaria, en la porteria i en la cuina, en la parròquia i en els esplais, en la catequesi, en el carrer, en els monestirs i en les cases d’acollida”

En la celebració també s’hi va fer present Elías Royón, president de Confederació Espanyola de Religiosos (CONFER); i la vicepresidenta, la catalana del Sagrat Cor de Jesús, Margarita Bofarull. Royón va reclamar una celebració mirant al futur “construint amb fidelitat creativa” i una vida religiosa marcada per un “amor apassionat a Crist com a raó del lliurament al servei de la humanitat”.

Després de l’eucaristia, els religiosos van poder visitar en grups diversos espais significatius de la “Ciutat dels Sants”. Les visites es van repartir entre la tomba de Sant Antoni Maria Claret, amb el museu sobre el sant i la Casa d’Exercicis dels claretians; la casa de Sant Miquel dels Sants, patró de Vic; el sarcòfag de Santa Joaquima Vedruna; o la visita a l’església de Sant Francesc Coll i el museu de la Casa Mare de les Dominiques de l’Anunciata.

La majoria també van poder visitar les singulars col·leccions de gòtic i romànic del Museu Episcopal de Vic. El dinar i el concert del grup de polifonies tradicionals La Nova Euterpe, van tancar la celebració.  

Els actes dels trenta anys de la URC continuaran amb un Simposi que es farà el 22 de gener a Barcelona amb el tema “El profetisme de la vida religiosa en un cristianisme de diàspora”.