Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Escola Pia de Catalunya) Des de fa pocs mesos, al barri de Les Corts de Barcelona, existeix una petita comunitat de veïns formada només per joves estudiants: l’Espai Cabestany.  Aquest espai residencial, posat en marxa per la Conselleria d’Acció Social i gestionat per la Fundació Servei Solidari, que va ser creada per l’Escola Pia de Catalunya, acull els somnis i esforços acadèmics i vitals de 13 nois i noies ex tutelats per la Generalitat. Acompanyats per un equip d’educadors, continuen els seus estudis, reforcen la seva autonomia i desenvolupen habilitats socials que els obriran una porta al futur. L’Ernest Botargues és el responsable del centre.

Què són els habitatges de l’Espai Cabestany?
Un espai residencial pensat per a nois i noies d’entre 18 i 24 anys que tenen un projecte formatiu. Una petita comunitat de 13 veïns -dues plantes, quatre apartaments cadascuna- on conviuen en un clima d’estudi, aprenent a ser autònoms i a enfrontar-se al dia a dia. La peculiaritat respecte a d’altres residències d’estudiants és que tots ells han estat tutelats fins arribar a la majoria d’edat. Set educadors els acompanyem, estem presents per allò que necessitin, però mantenint-nos a l’ombra. Ells són els protagonistes de les seves vides.
 
Qui són i com són, aquests veïns?
Joves que, malgrat les dificultats viscudes en algun moment de la seva vida, continuen tenint un projecte vital, un fort desig de viure i tirar endavant. Somien amb treballar d’alguna professió que els agradi, estudiar, divertir-se… com qualsevol de la seva edat. Estan seguint cicles formatius de grau mitjà o superior, batxillerat i algun d’ells espera entrar a la universitat. Volen ser administratius, restauradors de vaixells o integradors socials.
 
Com és el dia a dia?
Es respira un to de vitalitat. No hi ha horaris. Van a classe, entren, surten… ¡normal! Però això sí, pots notar la satisfacció d’estar on són, d’haver arribat fins aquí però sobretot de saber que des d’aquí poden anar més lluny.
 
Aquest espai és una iniciativa pionera en el sector. ¿Què la fa innovadora?
Els joves dels centres i pisos de menors, quan arriben als 18 anys, queden fora d’aquella xarxa on han viscut. Han de posar-se a treballar i això condiciona el seu projecte vital, ja que molts han de  renunciar a continuar formant-se. Al llarg dels últims anys alguns joves han tingut accés a suport econòmic per continuar estudiant. L’Àrea de Suport al Jove (Direcció General d’Acció Social i Ciutadana) ha posat en marxa l’Espai Cabestany, on a part dels habitatges hi ha Via Laboral que dóna suport formatiu i d’inserció laboral a aquests nois i noies i l’espai jove de Federació de pisos assistits (FEPA). Als habitatges arriben els que tenen una opció clara per l’estudi. Aquí vetllem per la seva formació, amb un pla de treball individualitzat que contempla el seguiment de la part acadèmica i oferint un reforç gràcies a un grup de voluntaris. Reben una prestació econòmica fins als 21 anys o una beca per continuar estudiant. Això no impedeix que alguns d’ells també treballin. En aquest espai tenim cura perquè esdevinguin joves cada cop més autònoms.
 
Però no tot deu ser estudi i autonomia… Aquests nois i noies necessitaran desenvolupar o reforçar altres aspectes de la seva personalitat.
És cert que la nostra aposta és el treball de l’autonomia i del projecte formatiu. Però d’altres  habilitats socials o personals també es posen en joc, com per exemple, la responsabilitat, la convivència o l’hàbit d’estalviar. Estem posant en marxa iniciatives que permetin reforçar aquests aspectes, com el grup de  tertúlia sobre temes d’actualitat  o cursos de cuina de supervivència. En aquests moments han creat comissions per a gestionar-se el seu lleure. Acostumats com estaven a que els hi organitzessin tot, és un repte aprendre a decidir que vull fer i amb qui.
 
Com són els educadors i quin paper tenen?
Són joves professionals, d’entre 25 i 30 anys, amb experiència prèvia en d’altres centres com educadors socials. El que més destaco de l’equip és la il·lusió amb què viuen el projecte i el seu compromís. Juguen un paper fonamental, no intervenen directament en la vida dels nois i noies si no és necessari. Simplement, hi són.  És una presència que acompanya, que ajuda a compartir la soledat, a riure, a decidir, a plorar, a qüestionar-se… . Aquesta presència qualificada és la clau del vincle que es genera. Els educadors i educadores hi són 24 hores al dia, 365 dies l’any.
 
Les portes estan obertes…
Sí. Des de l’espai també estem posant en marxa projectes per a joves tutelats i ex tutelats externs. Hem organitzat cursos de cuina, estem planificant un espai de reforç acadèmic  així com xerrades periòdiques sobre economia bàsica (com obrir una llibreta o estalviar), salut o dimensió corporal i relaxació. També s’està gestant  l’espai de les noies, on pretenem tenir cura especial del col·lectiu de noies ex tutelades.
 
Quina és la vostra vinculació amb l’Escola Pia de Catalunya?
L’Espai Cabestany està gestionat per la Fundació Servei Solidari, que va néixer i compta amb el suport de l’Escola Pia de Catalunya. La Fundació, a través del seu programa Pont Jove, treballa amb nois i noies ex tutelats en cinc pisos a la ciutat de Barcelona, tres pisos a l’Hospitalet de Llobregat per a joves amb un alt grau d’autonomia (gestionat conjuntament amb Punt de Referència) i aquest espai residencial.