Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquest dimarts, el govern de la Generalitat ha aprovat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a l’Abadia de Poblet. El guardó, la màxima distinció que atorga el Govern i que es lliura en reconeixement a les extraordinàries aportacions al país, també s’ha concedit avui a l’Institut d’Estudis Catalans.

En el reconeixement de la Generalitat es destaca que el monestir de Poblet “ha assumit plenament la seva missió de transmetre el llegat històric del qual és dipositari i de preservar-ne el patrimoni monumental, a la vegada que ha enllaçat amb la història contemporània en acollir amb renovat esperit de catalanitat l’arxiu del president Josep Tarradellas”.

Es reconeix que tot això ho ha fet sense oblidar en cap moment la seva vocació fundacional d’esdevenir una força espiritual basada en la voluntat de fer de l’Evangeli una llei de vida i una font d’esperança que la comunitat cistercenca irradia amb la seva proverbial senzillesa i discreció.

Segons la concessió “en l’imaginari col·lectiu de Catalunya el Monestir de Santa Maria de Poblet està associat a un dels moments de màxima plenitud de la nostra història. Poblet ens projecta l’ombra poderosa dels comtes-reis i de la Corona d’Aragó, ens parla d’un passat que ens va llegar una llengua i una literatura esplendorosa, alhora que una tradició política singular centrada en una concepció contractual. Un passat que van commemorar molt especialment fa dos anys amb els actes del VIII centenari del naixement del rei Jaume I. El simbolisme històric de Poblet, amb la seva condició de panteó reial de la Corona catalano-aragonesa, es reflecteix en l’imponent presència del seu conjunt patrimonial declarat per la UNESCO patrimoni universal de la humanitat.”

La Medalla d’Or de la Generalitat és la màxima distinció que atorga el Govern i expressa el seu reconeixement envers aquelles persones o institucions que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Amb les medalles anunciades avui, aquest reconeixement s’ha atorgat a 50 personalitats i 7 entitats des que es va crear el 1978.

Del reconeixement a l’Institut d’Estudis Catalans es destaca la seva tasca d’alta recerca en els àmbits de la cultura catalana al llarg de més d’un segle i l’exercir l’autoritat en relació amb el present i el futur de la llengua catalana.