Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals / CR) Un museu que explora la importància de la religió en la vida de les persones a tot el món i al llarg del temps. Així és el St. Mungo Museum of Religious Life and Art, situat a Glasgow (Escòcia, Regne Unit), una proposta de turisme interreligiós.

L'objetcitu del museu és el de donar a conèixer el fet religiós i promoure l'entesa entre creients, i això ho fa explorant les sis principals religions, que les presenta en un pla d'igualtat. Es pretén tractar el fet religiós amb el màxim respecte, incluent també la gent que no declara cap creença.

L'exposició ocupa tres plantes i està dividida en tres grans àrees: una galeria d'art religiós -la principal obra que s'exposa és el 'Crist de Sant Joan de la Creu' pintat per Salvador Dalí-, una altra que explica la història religiosa d'Escòcia, i una tercera àrea on presenta cada tradició religiosa i on també s'explica com cada una d'elles concep els principals moments de la vida de les persones: naixement, entrada al món adult, mort, casament, treball i fertilitat.

El museu també inclou un jardí zen, exposicions temporals i una secció destinada als més menuts, amb jocs, manualitats i textos que presenten les grans religions adaptats al públic infantil.

Aquest museu posa de manifest la convivència entre diferents religions a la ciutat i a Escòcia. De fet, a Escòcia la diversitat religiosa no és quelcom que comenci fa quatre dies. Hi és present des del segle XVI, amb la Reforma Protestant, i amb la coexistència de cristians protestants de tradició presbiteriana, catòlics i anglicans, i també de jueus. Més endavant arribarien les esglésies lliures, baptistes, metodistes i altres denominacions protestants, i al llarg del segle XX, altres religions.

Aquest museu únic al món fou obert l'any 1993 i està situat al costat de la catedral presbiteriana de Glasgow, en les antigues dependències medievals destinades al bisbe i a la rseta de la jerarquia eclesiàstica.

L'edifici havia de ser un centre d'interpretació de la catedral, però l'Església d'Escòcia no tenia prou recursos econòmics per fer-ho, i va demanar ajuda a les autoritats locals, que van aconsellar reconvertir el que havia de ser un museu només sobre un lloc de culte presbiterià en un espai dedicat al fet religiós.

 

 

Pluralisme religiós escocès

La capital d'Escòcia, Edimburg, va acollir fa ara just 100 anys el primer acte ecumènic de la història: la Conferència Missionera Mundial, on per primera vegada, es van trobar representants de la majoria de denominacions protestants. Un segle després, el diàleg entre denominacions protestants, esglésies cristianes i religions s'ha consolidat.

Prova d'això és que Escòcia compta amb un Consell Interconfessional, situat a Glasgow, on tenen representació gairebé totes les tradicions religioses que conviuen al país: baha'is, brahma kumaris, budistes, catòlics, presbiterians (Església d'Escòcia), hindús, jueus, musulmans, pagans, quàquers (Societat d'Amics), sikhs, unitaris i episcopals (anglicans). El consell es fa fundar l'any 1999, coincidint amb la Devolution (la recuperació de l'autogovern escocès) i pretén ser el vehicle de comunicació entre el govern escocès i les institucions religioses escoceses.

Segons les dades oficials, Escòcia, amb una població de 5 milions d'habitatns, compta amb 3,2 milions de cristians, 40.000 musulmans, 6.000 sikhs, 6.000 budistse, 6.000 jueus, 5.000 jueus i 30.000 creients d'altres religions.

L'Església d'Escòcia es troba en dificultats, a l'igual que la gran majoria d'esglésies cristianes del primer món. Des dels anys 50, el número de membres s'ha reduït a la meitat, i avui hi ha 489.000 creients agrupats en gairebé 1.200 comunitats, dirigides per 984 pastors en actiu. L'església reconeix des de 1968 la igualtat entre homes i dones.