Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Guillem Farré/Catalunya Cristiana) Catorze estudiants de la Universitat Catòlica de Sant Vicent Màrtir i de la Universitat de València han passat la primera quinzena de juliol a la presó de Picassent. No hi ha hagut cap infracció ni delicte. La raó és que han participat en un campament d’estiu pioner organitzat per la capellania del centre penitenciari. Javier Palomares Peña, mercedari responsable de la pastoral, explica que l’any passat es van organitzar uns dies d’activitats per als reclusos animats pels voluntaris, i que el resultat va ser tan positiu que aquest any es van decidir a ampliar l’experiència amb gent del carrer.

«La gent del carrer —explica Palomares— permet normalitzar hàbits, per exemple, pel que fa al llenguatge o a comportaments violents.» Aquesta tasca s’ha fet a través de la convivència diària de nou del matí a set de la tarda, participant conjuntament en diversos tallers, com el d’esport, el de meditació, el d’art dramàtic o el de creativitat. El context en el qual els joves universitaris es van trobar, la majoria per primera vegada, no era ni fàcil ni senzill. No es tractava només de relacionar-se amb persones que han comès un delicte, sinó amb joves que precisament a l’estiu s’ho passen malament: «Es volien menjar la vida, i és la vida que se’ls ha menjat», descriu gràficament el capellà del centre penitenciari.

Campament de la llibertat
 
Per això els universitaris —que estan a les facultats de Dret, Treball Social, Magisteri i Infermeria— han hagut de passar per unes entrevistes de selecció, i el primer dia de juliol, abans d’entrar al centre, van tenir una sessió intensiva de formació per conèixer el món de la presó: els mòduls, el que es pot fer i el que no, etc. El campament, que portava per lema «Campament de la llibertat», es feia amb el mòdul dels joves —Picassent és la presó més gran d’Espanya, amb 2.500 reclusos i una gran varietat de mòduls—, tot i que només s’hi podien apuntar els que no es troben en règim d’especial dificultat o en aïllament. Així hi tot, n’hi participaven 45, 12 estaven en llista d’espera, i fins i tot n’hi havia alguns que se’n burlaven l’any passat i que ara s’havien afanyat a posar-se a la llista.
La iniciativa de la Pastoral Penitenciària ha trobat el ple suport de la direcció del centre: «Per a ells, és una experiència molt bona a nivell de tractament, perquè ara precisament que la majoria d’educadors del centre són de vacances, s’aporta una gran ajuda en la principal tasca que té el centre: re-socialitzar i humanitzar», explica Javier Palomares. Aquest campament es basa en els tallers que es realitzen durant el curs, i a partir dels quals precisament es van poder constatar els beneficis de la primera experiència feta l’estiu passat.

Guillem Farré. Text publicat a Catalunya Cristiana.