Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(L'Horeb) La darrera assemblea general de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG), que agrupa 800 superiores generals de les ordes religioses femenines, van concloure el seu treball amb aquesta declaració. És el compromís d’aquest grup eclesial, probablement el grup més important a l’Església amb gairebé un milió de germanes consagrades i diversos milions de persones associades al seu carisma, en molts casos realitzant la missió de l’Església als llocs més difícils i d’avantguarda.

Aquest és el text de la declaració, que és un veritable programa d'actuació i compromís de la vida religiosa: 

“Tot jo tinc set de Déu, del Déu que m’és vida…” (Salms 42,3). Durant aquesta assemblea: juntes, 800 superiores generals de 87 països, ens hem sadollat de la font de vida, el Déu de Jesucrist, d’on sorgeix la nostra alegria, la nostra esperança i la nostra força.

Ens comprometem a:

- Redescobrir i escoltar la font que parla en el nostre cor, en l’altre i en la creació.

- Anar a la font del nostre carisma per treure de nou el dinamisme de la nostra primera crida.

- Agradar i compartir, juntes, la Paraula i el Pa.

- Afavorir el diàleg constant entre la Paraula de Déu i els esdeveniments del món.

- Convidar altres a venir i beure aigua de la font.

“Si em teniu per fidel al Senyor, veniu a casa meva i quedeu-vos-hi” (Fets 16,15). Com Lídia, dona d’escolta i de fe, som convidades a obrir el nostre cor i la nostra casa, i a fer memòria de l’aigua viva del nostre baptisme.

Ens comprometem a:

- Crear un estil de vida místic i profètic, obert a l’hospitalitat i a l’acollida sense exclusivitat, respectuós de les diferències, que reconeix la riquesa de les diverses cultures i religions.

- Reinventar un art de viure juntes, marcat per relacions que humanitzen, per l’escolta, l’empatia, la no-violència, per arribar a ser testimonis dels valors evangèlics.

- Cuidar la formació inicial i permanent per afavorir la integració de la dimensió mística i profètica de la nostra vida consagrada.

- Viure en harmonia amb tot el Cosmos i habitar la nostra Terra amb respecte.

“Tira llac endins i caleu les xarxes per pescar” (Lluc 5,4). Hem pres consciència que no hem de tenir por de la nit de les aigües profundes.

Ens comprometem a:

- Anomenar amb audàcia les nits de l’Església, de la societat i de les nostres congregacions.

- Descobrir els raigs de llum amagats en el cor de la violència, de la pobresa i de la manca de sentit.

- Obrir els ulls per descobrir nous camins de llum en les tenebres del nostre món: la situació precària de les dones, el malestar existencial de molts joves, les conseqüències de les guerres i de les catàstrofes naturals, l’extrema pobresa que engendra la violència…

- Oferir, com a dones consagrades, un ministeri de compassió i de guarició.

- Treballar en xarxes, localment i globalment, amb altres congregacions i amb els laics, per a la realització de diversos projectes i per a la transformació de les estructures injustes.

- Superar les fronteres dels nostres respectius carismes i unir-nos per oferir al món una paraula mística i profètica.

- Dialogar en veritat amb l’Església jeràrquica, a tots els nivells, per a un major reconeixement del lloc de la dona.

Com Maria, romandrem despertes i vigilants, en constant recerca de la font que brolla, amb la certesa que Ella es deixa trobar, encara que sigui de nit.