Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquí trobareu les recomanacions de llibres per aquest Sant Jordi que hem demanat als col·laboradors de CatalunyaReligió.cat. Bona lectura i feliç Sant Jordi.

Teresa Forcades
Tota una vida, de David Grossman (Edicions 62)
Recomano aquest llibre per la capacitat d'enfrontar la realitat de la violència del nostre món (política i interior) i, sense cap mena d'escapisme, per fer coherent i viable un missatge d'esperança.
 
 
 
 
Jesús Renau
L’última baula d’una cadena, de la Família Feliu Maspons (Editorial Azul)
El llibre que darrerament més m'ha fet pensar i que trobo valuós. El pare i tres filles expliquen el procés de la malaltia mental de la seva mare, i com l'han viscut des de la descoberta, la convivència a casa, la crisi, les diverses residències on viu...etc. Llibre de fonda estimació, clarividència, sofriment i superació. Enllaç profund entre experiència, ciència i fe.
 

Carles Armengol
Arrels nòmades (Editorial La Campana)
A través d'Arrels nòmades m'he pogut acostar a realitats culturals ben diferents i plenes de contrastos, no tant sols des de la mirada externa que suposa tot exercici intel·lectual sinó fent un tast des de dins, a través dels ulls de l'autor. Una mirada que, per la pròpia experiència biogràfica de l'autor, és alhora propera i distant a la nostra.
 
 
 
 
 
Eloi Aran
Miguel, 15 años en la calle, de Miguel Fuster (Editorial Glénat)
Un llibre que m'ha agradat perquè, dóna testimoni grafiat d'una creu personal, en aquest cas es tracta de la vida d'un il·lustrador que ha viscut 15 anys als carrers de Barcelona. També resulta molt interessant poder compartir paisatges urbans amb diferent perspectives vitals. Val a dir, finalment, que aquest és un testimoni que ha sortit a la llum gràcies en part a la tasca realitzada des de Arrels Fundació.
 

Francesc Torralba
La por dels bàrbars, de Tzvetan Todorov (Pagès Editors)
Un llibre imprescindible per comprendre la inestabilitat planetària i les passions que mouen el món, la por i el ressentiment. És un assaig lúcid i clar d'un dels pensadors més creatius i lliures de l'escenari europeu.
 
 
 

Cori Casanova
El caçadors d’estels, de Khaled Husseini (Editorial Ara Llibres)
Una delícia que ajuda a comprendre Afganistan, i amb un missatge vàlid per a qualsevol entorn cultural: els gestos de por, la mentida, la insolidaritat es duen a l’esquena tota la vida, i només es vencen amb un gest de reconciliació, perdó i amor.
 

Marta Nin
L’Odissea en la versió traduïda per Carles Riba (La Magrana)
Tot un clàssic en una traducció que trasllada a la nostra llengua la musicalitat del grec antic. Un llibre per a llegir en veu alta. Ulisses és l’heroi que després d’haver passat pels més pregons abismes arriba al paradís de l’illa de Calipso però, després de set anys d’amor i delícies, encara sent la nostàlgia d’Itaca. El desig de la terra mare és més fort que la promesa d’immortalitat que li ofereix la nimfa. Els homes desitgem el paradís, però Homer ens ensenya que el paradís, tard o d’hora, ens acaba sent insostenible.
 

 
Lluís Serra
Diario de Etty Hillesum. Una vida conmocionada (Editorial Anthropos)
He escollit aquest llibre perquè és la font d’un nombre cada vegada més gran de llibres sobre Etty Hillesum. Aquest llibre és clau per poder llegir en profunditat la producció posterior. Crec que aquest diari significa una invitació esplèndida a viure des de la interioritat personal el sentit més radical de l’existència. Extraordinari.
 

Enric Capó
Pasión por Dios. Una teología a dos voces, de Jürgen Moltmann i Elisabteh Moltmann-Wendell (Editorial Sal Terrae)
Un libro interesante para conocer las nuevas intuiciones teológicas en el seno del protestantismo histórico.
 
 
 
 
Sor Lucía Caram

La màscara del rei Artur, de Pilar Rahola (La Magrana)
No acostumo a llegir gaire de polítics però aquest llibre despertava en mi una certa curiositat. Amb l’estil àgil i directe que caracteritza a Pilar Rahola, el llibre ens introdueix en les entranyes d’un polític que fins ara estava estigmatitzat o ple de estereotips i topics que impedien descobrir-lo com a persona; tants que havien esdevinguts una màscara que feia impossible descobrir qui havia darrera del personatge.
 

 
Rovira Belloso
Em dic Clara d’Assis, de Gadi Bosch Pons (Abadia de Montserrat)
És un llibre petit però valuós. Una superfloreta de Sant Frances d'Assís. Gadi Bosch, clarissa de Ciutadella de Menorca, manté viu l'esperit de Francesc i de Clara d'Assís i  el comunica amb senzillesa.


 
 
Joan Salicrú
El noi de Sarajevo, de Jordi Cussà (Editorial Proa)
Han passat quinze anys dels acords de Dayton que van permetre que Bòsnia i Hercegovina tanqués la seva guerra civil per transitar cap a una incerta pau. Jordi Cussà esbossa com va ser la vida quotidiana dels nois i noies de Sarajevo durant aquell període i ens permet imaginar als que llavors teníem deu anys com hauria pogut ser la nostra pròpia infància en aquell mateix  moment i no gaire lluny de casa si haguéssim tingut la desgràcia de veure com el nostre país entrava en una espantosa guerra civil com aquella.
 

Eduard Ibáñez
Qui és un cristià, de Hans Urs Von Balthasar (Editorial Pòrtic)
Aquest text de lectura amena per a no especialistes, és un intent de resposta a la gran qüestió de què significa ser cristià en el món contemporani i en què consisteix una vida autènticament cristiana. En aquests moments de tribulació per l'Església, em penso que és una lliçó extraordinària que ens pot ajudar a concentrar-nos en l'essència de la nostra fe. El llibre inclou una breu i magnífica introducció al pensament de Balthasar per part del també filòsof i teòleg Francesc Torralba que m'ha servit per descobrir i aproximar-me a un dels més importants teòlegs del segle XX.
 


Ramon Bassas
Los relatos del Padre Brown, de G.K. Chesterton (Editorial Acantilado)
Recomano l’edició completa. Podeu llegir-vos-els com ho faig jo, a raig entre altres lectures o ocupacions. Refresquen. Les històries estrafolàries de misteri són resoltes amb humilitat, destresa i ironia, i també amb força tendresa, per un capellà catòlic anglès baixet i malgirbat que esdevé un alter ego de l’autor. I les acompanyen com cireretes agudes reflexions i paradoxes vitals molt més eficaces aquí, entre relats, que en grans tractats de filosofia.
 


 
Pere Codina
Presència pública de l'Església. Ferment de fraternitat o camisa de força? de José I. González Faus i F. Javier Vitoria Cormezana (Cristianisme i Justícia)
Un llibre d’actualitat pertinaç. No cal dir, punt calent i font de tensions a casa nostra.  Crec que el llibre és amè i seriós alhora, ajuda no sols a iniciar-se en el tema de la presència pública de l’Església en una societat laica sinó sobretot a valorar els criteris evangèlics de la desitjada presència pública de l’Església en la nostra societat.
 

 
 
 
Antoni Nello
Inteligencia espiritual, de Francesc Torralba. (Plataforma Editorial)
Una reeixida invitació a descobrir i practicar una intel·ligència que va més enllà, sense excloure-la, de la estricta intel·ligència racional, per obrir-se a les indefugibles qüestions de sentit. Lloable comprensió de l’espiritualitat com a patrimoni humà, no exclusiu de cap confessió religiosa.
 
 
Jordi Llisteri
¿Quin futur per al cristianisme? de Philippe Barbarin i Luc Ferry (Fragmenta Editorial)

El diàleg sempre és bo. I més si es fa des d’una identitat clara. Per això recomano aquest llibre: un diàleg entre el cardenal Barbarin de París i el filòsof Luc Ferry. No és el primer llibre que és publica amb un format semblant -el diàleg entre Humberto Eco i el cardenal Martini, En què creuen els qui no creuen, amb repercussió mundial o a casa nostra les Cartes Creuades de fa més de deu anys. Però que no sigui una experiència nova no vol dir que sigui habitual. I continua essent imprescindible. I més, tot allò que contribueixi a difondre a Catalunya l’experiència del cristianisme francès-.
 
 
Laia de Ahumada
Lluc, Demostració a Teòfil. Evangeli i Fets dels Apòstols segons el Còdex Beza, de Josep Rius-Camps i Jenny Read-Heimerdinger (Fragmenta)
La traducció, per primera vegada, d'aquest còdex i el seu reconeixement amb el premi Ciutat de Barcelona 2009 de traducció en llengua catalana, justifica amb escreix la meva recomanació de lectura. Per a mi és una joia lingüística lluny dels registres estàndard als quals estem acostumats. La tria acurada de les paraules feta pels traductors actualitza el llenguatge evangèlic fent-nos proper el seu contingut, alhora que ens redescobreix la riquesa lèxica de la nostra llengua.
 
 
Marcel Joan
Miguel, 15 años en la calle, de Miguel Fuster (Editorial Glénat)
Es tracta d’un llibre diferent i no només perquè és un còmic. Narra, en primera persona, la punyent història d’un dibuixant de còmics que va viure al carrer durant quinze anys a causa de la seva addicció a l’alcohol. Des del primer moment el llibre m’ha enganxat fins al punt que l’he acabat en menys de 24 hores. És una obra imprescindible no només per als educadors i professionals que treballen amb persones que pateixen exclusió social.