Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquesta setmana s’han presentat els actes per la beatificació del pare Josep Tous. La proclamació del nou beat, fundador de les religioses Caputxines de la Mare del Diví Pastor, es farà el 25 d’abril al matí a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona presidida pel secretari d’Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone. En la cerimònia cantarà l’Escolania de Montserrat. A Barcelona s’esperen religioses i persones vinculades a aquesta congregació procedents dels països on es present l’obra. Per això, a més de l’acte de beatificació del diumenge, s’han previst altres activitats.

El dissabte 24 els participants en la beatificació faran un pelegrinatge a llocs significatius per la vida del pare Tous com Igualada, la ciutat natal del fundador, on està enterrat i on les caputxines tenen un centre d’espiritualitat. També aniran a Capellades i a Montserrat. A la tarda es farà un acte d’acollida dels pelegrins al Palau de Congressos de Catalunya. Hi haurà diverses intervencions i s’oferirà un espectacle sobre el pare Tous i els 160 anys d’existència de la congregació realitzat pels alumnes de les escoles de la congregació. Dilluns, l’endemà de la beatificació, es farà una missa d’acció de gràcies a la Basílica de Santa Maria d’Igualada, on va ser batejat el nou beat.

Josep Tous va néixer el 1811 a Igualada i va professar com a caputxí als 17 anys. Més tard va ser ordenat capellà a Barcelona, d’on finalment va haver d’exiliar-se el 1835 arran de la crema de convents que va patir la ciutat. Va passar l’exili a Itàlia i a França fins el 1843 va tornar a Catalunya. Encara que la situació política no li permetia portar hàbit ni viure en comunitat com a caputxí, va dedicar-se a atendre diverses parròquies. El seu treball d’acompanyament i orientació espiritual el va conduir a la fundació d’una nou institutt femení de vida consagrada: les religioses Caputxines de la Mare del Diví Pastor. La resta de la seva vida la va dedicar a l’acompanyament de les comunitats que es van anar fundant a Ripoll, a Sant Quirze de Besora, a Barcelona o a Madrid. Va morir a Barcelona el 1871.

Actualment, la congregació s’ha estès per tot Espanya i a cinc països d’Amèrica Llatina: Nicaragua, Costa Rica, Guatemala, Cuba i Colòmbia. A Catalunya estan present amb escoles i altres obres a Barcelona, Capellades, Igualada, Pallejà, Premià de Mar, Sabadell i Sant Pere de Ribes. La causa del pare Tous es va iniciar el 1983 i el miracle que l’ha conduït a la beatificació és la guarició total i completa d’un greu defecte en la visió d’una noia colombiana.

El dimecres passat es va fer una roda de premsa a l’arquebisbat de Barcelona sobre la beatificació de Josep Tous. En la presentació, el cardenal Lluís Martínez Sistach va parlar de la pare Tous com “un exemple a imitar”. També van intervenir les germanes Belkis Román, procedent de Cuba i superiora general de la congregació fundada pel pare Tous i la germana Eulàlia Surroca, secretària general.