Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El diari catòlic francès La Croix publica una enquesta que revela que França és el país d’Europa amb menys pràctica dominical. Tot i que dos terços dels francesos es declaren catòlics, la població que declara assistir a la missa dominical els diumenges se situa en un 4,5%, i, regularment –una vegada al mes- el 15%.

Segons valora a La Croix Denis Pelletier, historiador a l'École Pratique des Hautes Etudes, "amb el 4,5%, França és avui el país catòlic en el qual la pràctica dominical és la més baixa". El mateix diari afirma que la tendència a la disminució dels francesos que es declaren catòlics no pot ser atribuïda, com han fet alguns, al Concili Vaticà II. Segons Pelletier, fins i tot es podria dir el contrari: "Hi ha hagut una certa estabilització o fins i tot lleuger augment després del Concili. En contrast, la corba s'enfonsa a partir de la meitat de la dècada dels 1970, quan, després la renovació del post-concili, l'Església va tornar a posicions més tradicionals".

L’estudi també detalla que distribució dels catòlics pel territori no s’ha mogut els darrers anys: es troba principalment al nord-oest i nord-est de França. L’enquesta també detecta un lleuger augment d'altres religions a França.

D’altra banda, l’article de La Croix també compara els resultats de França amb la situació d’Espanya. El diari francès afirma que el 20% dels espanyols van a missa un cop per setmana, i si s'hi sumen els que hi van com a mínim un cop al mes, s'obté més del 30% de la població. A més, a Espanya, el 75% de la població es declara catòlica.

En el cas de Catalunya, tot i que no hi ha enquestes específiques com la de La Croix, les darreres dades disponibles són semblants a les franceses. El COE xifra un percentatge de catalans que es defineixen com a catòlics del 62,5%. En canvi, la pràctica religiosa setmanal es manté més alta que a França. Segons el CIS el nombre d’assistents a missa cada setmana està per sobre del 8% de la població catalana, contra el 4,5% francès. Si s’hi suma els qui van a missa alguna vegada al mes, el percentatge també és semblant al francès, el 14%.