Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Fundació Joan Maragall). El filòsof igualadí Jaume Mensa ha estat guardonat amb el XXI Premi Joan Maragall, que atorga la Fundació Joan Maragall (FJM) a una obra d’assaig o d’investigació sobre cristianisme i cultura. El títol de l’obra guanyadora és Amor fina e complida. Arnau de Vilanova i les teories medievals de l'amor, en la qual s’analitzen els diversos aspectes de l’amor, segons Arnau de Vilanova, i de quina manera s’integren en una concepció antropològica global. La dotació del Premi Joan Maragall és de 6.000 €. El veredicte del jurat es fa aquest dijous al vespre en el decurs de la 60a. edició de la Nit de Santa Llúcia, la tradicional Festa de les Lletres Catalanes, organitzada per Òmnium Cultural, que enguany se celebra a l’Atrium de Viladecans (Baix Llobregat).

Jaume Mensa és un estudiós de la figura d’Arnau de Vilanova (ca. 1240-1311), que va analitzar l’amor des de diversos punts de vista. Com a metge va escriure una obra (De amore heroico) sobre l’amor passional, l’anomenada «malaltia d’amor». Com a teòleg va redactar un tractat sobre la caritat (Ad priorissam de caritate). A més, les obres espirituals dels darrers anys de la seva vida testimonien l’impacte de la tradició trobadoresca de la “fin’amor”.En Arnau de Vilanova convergeixen, de manera excepcional i única, les diverses tradicions medievals de l’amor, afirma l’autor guardonat.

A l’obra Amor fina e complida. Arnau de Vilanova i les teories medievals de l’amor, Jaume Mensa analitza els diversos aspectes de l’amor segons Arnau de Vilanova i de quina manera s’integren en una concepció antropològica global. L’autor, en diàleg amb els grans teòrics de l’amor medieval -P. Rousselot, A. Nygren o D. De Rougemont-, mostra l’originalitat arnaldiana en el context de la seva època i de la tradició filosòfica, mèdica i teològica medieval. Mensa apunta que l’expressió “amor fina e complida” significa l’amor efectiu, ja realitzat, de Déu pel gènere humà. A diferència de la “fin'amor” dels trobadors, l'“amor fina” cristiana és també una “amor complida”: Jesucrist ja ha donat la seva vida a la creu per salvar els homes i les dones.

Jaume Mensa i Valls (Igualada, 1961) és professor titular de Filosofia Medieval del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona. És llicenciat i doctor en Filosofia per la UAB, llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya i Diplomat en Paleografia i Arxivística per la Scuola Vaticana di Paleografia de l'Archivio Segreto Vaticano. La seva tesi doctoral la va dedicar a la polèmica entre Arnau de Vilanova, d’una banda, i els professors de París i els dominics, de l’altra.

Ha publicat els llibres Arnau de Vilanova, espiritual. Guia bibliogràfica (Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 1994); Arnau de Vilanova (Barcelona, Dalmau, 1997); Les raons d’un anunci apocalíptic (Barcelona, Facultat de Teologia, 1998); Arnau de Vilanova (c. 1240-1311) (Madrid, Del Orto, 1999), i articles, principalment sobre Arnau de Vilanova, però també sobre altres autors medievals com Ponç Carbonell, Pèire Joan Oliu, Duns Escot o Ramon Llull en revistes especialitzades, publicacions col·lectives o actes de congressos.

El jurat del XXI Premi Joan Maragall ha estat presidit per Pere Lluís Font i format per Narcís Comadira, David Jou i Ramon Pla i Arxé. La dotació del premi és de sis mil euros i l’obra guanyadora serà publicada a la col·lecció Cristianisme i cultura.

D'altra banda, el Premi Joan Profitós d'Assaig Pedagògic que es convoca amb el patronatge de l'Escola Pia de Catalunya i que es lliura també a la Nit de Santa Lucia, enguany ha quedat desert.