Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Centre Cívic El Sortidor
Adreça (carrer i número)
Plaça del Sortidor, 12
Municipi
Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Morir abans de morir. Concert d'Aslan

El cicle “Absències. Les morts viscudes i les morts que han de venir” és una iniciativa del Centre Cívic El Sortidor per abordar la mort des d’un punt de vista cultural, plural i reflexiu.

Es durà a terme entre el 28 d’octubre i el 28 de novembre, coincidint amb la festivitat de Tots Sants, amb una vintena d’accions culturals per a tots els públics. L’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) ha organitzat quatre de les activitats del cicle, amb el comissariat d’Alícia Guidonet, doctora en Antropologia Social i Cultural i responsable de l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium.

La mort és un tema tabú en la societat occidental i costa trobar expressions socials i culturals que l’abordin amb serenitat. Patim el que alguns experts anomenen tanatofòbia, o por a la mort, accentuada l’any passat per l’impacte de la covid-19. La mort extraordinària de milers de persones, acompanyada d’escenes i imatges que crèiem que no veuríem mai, ha suposat un trauma col·lectiu soterrat en els mesos posteriors per la gestió dels contagis, els protocols i la recuperació de la normalitat.

“Absències” busca explorar i capgirar el fet de la mort a partir de la creativitat i unes expressions culturals diverses i plurals. De morts n’hi ha, com a mínim, sempre dues, la dels altres i la pròpia, i és per això que el cicle s’orientarà cap a aquestes dues vessants: les morts viscudes, en forma dels dols que transitem, i les morts futures, inclosa la nostra pròpia. “Absències” busca fer present la mort de manera col·lectiva, que és el valor que la pandèmia ens ha pres.

El cicle té la voluntat de resignificar la festivitat de Tots Sants, omplir-la de maneres noves i diverses de celebració i, en definitiva, actualitzar-la als nous temps des de la interculturalitat i el diàleg interreligiós. Quatre de les activitats han estat organitzades amb la col·laboració de l’OAR i comissariades per Alícia Guidonet. El cicle també s’obre a la col·laboració amb altres agents culturals del barri.

Les activitats organitzades per l'OAR són:

  • Dijous 28 d’octubre, a les 19.00 hores: Sessió inaugural “La mort en crisi. El sentit i les pràctiques de la mort després de la pandèmia”. Diàleg moderat per Alícia Guidonet, antropòloga, amb dos ponents experts i de renom. La mort és un fet universal i omnipresent, però en la nostra societat secular i plural sovint ens és difícil pensar-hi i parlar-ne. Tot i així, la crisi de la covid-19 ens ha fet enfrontar-nos cara a cara amb la mort, com a individus i com a societat. En què canviarà la nostra relació amb el procés de morir? En parlarem dialogant des de l’antropologia, la filosofia, la psicologia i l’espiritualitat. INSCRIPCIONS obertes.

  • Dimarts 2 de novembre, a les 18.30 hores: Taller de cuina “Celebrant la mort a través del menjar”. Taller a càrrec de Muntsa Holgado i Carmen Simón. El menjar forma part indissoluble de tots els rituals importants de la nostra vida: naixements, batejos, casaments i també la mort. Cada cultura i cada religió tenen una manera única d’acompanyar aquest dolorós procés, i el menjar és una peça important d’aquest moment. Parlarem d’alguns d’aquests rituals i elaborarem un menú de Tots Sants i del Día de Muertos multiconfessional. Inscripcions a partir del 25 d’octubre.

  • Dijous 4 de novembre, a les 19.00 hores: Concert “Morir abans de morir”. Concert de música sufí a càrrec del grup Aslan, dirigit per Jordi Delclòs. El sufisme és un camí espiritual, concretament, la dimensió mística i iniciàtica de la religió de l’islam. Pot ser definit com el seu cor, allò més essencial d’aquesta tradició. Dins d’aquest marc, el repertori del concert se centrarà en el concepte de mort iniciàtica com a pas previ a la realització dels “atributs divins” o alts valors humans. L’activitat inclou una mostra de Sema, la dansa extàtica sufí dels dervixos giròvags. Inscripcions a partir del 25 d’octubre.

  • Dissabte 6 de novembre, a les 10.00 hores: Itinerari “La mort diversa” per algunes centres de culte del Poble-sec. El Poble-sec és un barri plural i divers on conviuen diverses tradicions religioses com ara el cristianisme catòlic i evangèlic, l’islam o l’hinduisme. Totes les tradicions tenen formes diferents d’entendre la mort i duen a terme rituals funeraris propis que coneixerem de la mà de persones de diverses comunitats que ens acolliran als seus centres de culte. Inscripcions a partir del 25 d’octubre.

Més informació de la programació cultural del centre cívic i de les altres activitats del cicle “Absències”AQUÍ.

Més informació del programa “A taula!”AQUÍ.