Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Sala d'Actes del Palau Macaya
Adreça (carrer i número)
Passeig de Sant Joan, 108
Municipi
Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

La ciutat com a espai comú, amb Saida Palou

La ciutat com a espai comú de compromís social i cultural

Cicle de conferències sobre el compromís

Amb la globalització la vida s’ha convertit en un problema comú. Que sigui vivible o no ara incumbeix a tota la humanitat sencera. Per això, la globalització de la indiferència ens posa avui en un compromís.

El compromís és un acte de consciència clara que implica vincular-se amb alguna realitat que és exterior. No només depèn, però, de la voluntat. És alhora actiu i passiu, decidit i receptiu. El compromís col·loca el subjecte en un espai d’incomoditat, ja sigui per decisió pròpia ja sigui perquè el compromís ve donat per la mera relació amb l’altre. L’alteritat assigna a la persona la necessitat d’enfrontar-se a una realitat que és exterior i aquest enfrontament implica comprometre’s.

La globalització de la indiferència ens reclama, doncs, la transformació que comporta el compromís: sortir de l’espai conegut, de l’espai de la immunitat, de desplaçar el que s’és o el que es creu ser. El compromís deixa de ser una consciència sobirana i una voluntat autosuficient per passar a ser una realitat on la persona s’hi troba.

Dijous 2 de maig de 2019
El compromís com a resposta
Josep M. ESQUIROL

Filòsof i professor català.
Ha elaborat una proposta ètica i de vida filosòfica centrada en la idea del respecte i de mirada atenta; una reflexió sobre l’experiència del temps; i un estudi de com han abordat la qüestió de la tècnica alguns dels pensadors contemporanis més importants.
Les seves darreres publicacions han estat La resistència íntima i La penúltima bondat: Assaig sobre la vida humana.
Va ser guanyador del 3r Premi Joan Maragall i membre del Patronat de la Fundacio (1998-2001).

Dijous 9 de maig de 2019
El sentit cristià del compromís
Lluís FONT

Llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Ciències de l’Educació per la mateixa universitat.
És professor titular de la Universitat Ramon Llull a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, on imparteix l’assignatura d’història del pensament contemporani i un seminari de relacions internacionals.
Les seves línies d’investigació van entorn de la filosofia, la història del pensament contemporani i les relacions internacionals.
Actualment és diputat al Parlament de Catalunya amb la llista Junts per Catalunya.

Dijous 16 de maig de 2019
La ciutat com a espai comú de compromís social i cultural
Saida PALOU

Doctora en Antropologia Social i Cultural (UB), amb una tesi doctoral que analitza el procés de construcció turística de Barcelona assumit per les institucions de promoció pública des de principi del segle XX fins a l’actualitat. Premi Ciutat de Barcelona d’Història Agustí Duran i Sanpere per aquesta tesi doctoral. És professora associada a la Facultat de Turisme i Comunicació de la Universitat de Girona. Autora d’articles i caplítols sobre turisme, antropologia i història local, ha publicat recentment el llibre Barcelona, destinació turística. Un segle d’imatges i promoció pública.

Dijous 23 de maig de 2019
L’art i la literatura com a eina de compromís
Xavier ANTICH

Filòsof, escriptor i professor universitari. És professor d’estètica de la Universitat de Girona i president de la Fundació Tàpies.
Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, amb una tesi doctoral sobre la Metafísica d’Aristòtil (1997).
És autor de diversos llibres de tema filosòfic, ha traduït diversos filòsofs contemporanis i ha estat l’editor del recull de textos d’Antoni Tàpies En blanc i negre. Assaigs (Galàxia Gutenberg, 2009) i del volum col·lectiu De animales y monstruos (MACBA, 2011). En l’actualitat col·labora a la secció setmanal El racó de pensar, compartida amb David Fernàndez d’El matí de Catalunya Ràdio.

Inscripció grtuïta a https://www.fundaciojoanmaragall.org/inscripcio-on-line/?ev=6742

Immagine rimossa.

Immagine rimossa.