Salta al contenuto principale
Redacció CatalunyaReligió

El delegat de Pastoral Familiar de Barcelona, Manel Claret, valora així a CatalunyaReligió.cat les dades que aquest dimarts ha fet públiques l’Institut d’Estadística de Catalunya sobre la nupcialitat de Catalunya l’any 2008: “Un 30 per cent de matrimonis catòlics a Catalunya no és una xifra dolenta”.

Les darrers dades disponibles expliquen que dels 30.400 matrimonis que es van celebrar el 2008 a Catalunya, 8.824 van ser matrimonis celebrats per l’Església catòlica. Segons l’Idescat, aquesta dada representa un 29,9% dels matrimonis. Aquest percentatge ha anat disminuint els darrers anys. Concretament s’ha dividit per dos des del 2001 quan els matrimonis catòlics representaven el 60% de casaments. Els matrimonis que es comptabilitzen el 2008 celebrats per altres religions és només del 0,6%, dada que s’explica en part perquè la majoria de confessions religioses no tenen reconeguts els seus rituals matrimonials com un acte vàlid a nivell civil.

El sacerdot Manel Claret remarca que aquestes dades s’ha relativitzar per diversos factors: “Primer cal emmarcar-los en un crisi del matrimoni que també és civil. Es defuig el comprometre’s socialment com a parella. Hi ha menys gent que vol prendre el compromís de casar-se i per això el nombre total de matrimonis és el mateix els darrers anys”. Segons l’Idescat, des de l’any 1986 el nombre de matrimonis que se celebren a Catalunya es mantenen voltant del 30.000, tot i l’increment de la població.

En aquest sentit, el delegat de Pastoral Familiar de Barcelona destaca un fenomen nou en el que s’han trobat el moviment catòlic Centre de Preparació per al Matrimoni, que realitza bona part dels cursos prematrimonials de les parròquies de Catalunya. Claret explica que “ja hem rebut peticions d’ajuntaments que ens demanen que fem una oferta de preparació al matrimoni civil. També ens ha arribat gent a les parròquies que els han enviat des de l’ajuntament perquè es puguin preparar. I no estem parlant d’ajuntaments petits, sinó de l’àrea de Barcelona”. Per Claret, això demostra una preocupació sobre la crisi del matrimoni com a institució pel que té de compromís, no del matrimoni catòlic.

Per valorar les dades de l’Idescat Manuel Claret també recorda que la majoria de matrimonis d’altres religions es comptabilitzen com a civils i, sobretot, que una quarta part dels matrimonis que es fan a Catalunya que són segones núpcies. Per tant, majoritàriament són matrimonis que no es poden celebrar per l’Església catòlica. La proporció de segones núpcies ha crescut els darrers anys i ha passat d’un 9% el 1986 al 25% actual.

Tot i la disminució del nombre de matrimonis catòlics, la valoració positiva que fa Manuel Claret és que “la gent que ara es casa per l’Església fa una opció més autèntica. Ja no hi ha ningú que vingui obligat. Això ha permès la purificació que fa anys que demanen. En aquest sentit, no sap greu que sigui així”. Claret assegura que els capellans constaten que ara “en la gent que s’adreça a les parròquies per casar-se sempre hi ha una motivació religiosa, més o menys elaborada, però sempre és una opció lliure i amb una realitat de fe al darrera”.

Les dades de l’Idescat també detallen els nombre de matrimonis entre parelles del mateix sexe dels darrers tres anys. El 2006 van ser 1.087 i el 2008 van ser 895, un 2,9%. Finalment, les comarques amb més percentatge de matrimonis catòlics són la Terra Alta i les Garrigues, que estan per sobre del 50%.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.