Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(GTER) Gairebé 900 representants de més de 125 països diferents participen del 20 al 23 d'agost a la desena Assemblea Mundial de Religions per la Pau que se celebra a Lindau, Alemanya, sota el lema 'Cuidar el nostre futur comú'. El director Diocesà de Relacions Interreligioses de l’Arquebisbat de Barcelona i director del GTER, Joan Hernández Serret, ha estat convidat com a representant i delegat nacional.

La benvinguda va ser a càrrec de Kosho Niwano, president de Risso kosei-Kai i co-moderador de Religions per la Pau; pel cardenal John Onaiyekan, arquebisbe de Abuja de Nigèria i co-moderador de Religions per la Pau; Vinu Aram, director de Shanti Ashram i co-moderador de Religions per la Pau; i pel Xeic Abdallah Bin Bayyah, president del Fòrum de Pau en Societats Musulmanes i co-moderador de Religions per la Pau.

El president d’Alemanya, Frank-walter Steinmeier, va pronunciar el discurs d’inauguració. Va destacar la importància de la conferència per consolidar la pau mundial i eliminar les guerres per a pretextos religiosos. El president, que es va manifestar públicament com a cristià, va dir que “no podem ser indiferents quan la gent diu que la religió amenaça la pau”. Va afegir que “a Alemanya, considerem que les religions són els principals actors socials del món. La pau entre les religions és essencial per a la pau del món.” "Hem de fer de la religió un mitjà per a la pau i no només amb declaracions sinó en exemples efectius ", va afegir-hi Steinmeier.

A la conferència es va projectar un curtmetratge sobre els conflictes religiosos del món i es van publicar vídeos que condemnaven l’opressió dels musulmans a Myanmar. També es va condemnar els conflictes religiosos a Nigèria i va subratllar que el món es troba en un moment crític, especialment després de la crisi econòmica i de la crisi pel canvi climàtic que amenaça la seguretat del món.

En l’acte inaugural també va participar Bartolomé I de Constantinoble, l’arquebisbe de Constantinoble i el patriarca ecumènic. Va expressar la seva felicitat per participar en la conferència i va fer una crida a tothom a difondre el missatge de la conferència arreu del món per tal d’acabar amb les guerres que han vessat la sang de persones innocents. Va afegir que l’Església ortodoxa de Constantinoble sempre fomenta els diàlegs interreligiosos i s’esforça per difondre el missatge de pau.

El dimecres, el president de l’Aliança de Civilitzacions de Nacions Unides, Miguel Moratinos, va inaugurar una escultura expressa pel congrés que consisteix en un anell “Ring for Peace” de set metres d’alçada i format per 36 trossos de fusta diferent com a símbol de la unió i agrupació de les accions comunes de les diferents religions.

En aquesta trobada han tingut un paper significatiu tant els joves com les dones. L'Assemblea s'ha compromès a treballar cap a un món lliure d'armes nuclears, la preservació del medi ambient i la desforestació, entre d’altres propostes.

L’associació Religions for Peace (RfP) és la coalició multireligiosa més gran i representativa, formada per les comunitats religioses del món que treballen conjuntament per la Pau. La xarxa mundial RfP està formada per aproximadament 100 associacions internacionals (consells multi-religiosos), sis òrgans regionals interreligiosos i un consell mundial de líders religiosos superiors.

Una declaració al lloc web oficial del RfP diu "Religions for Peace treballa per transformar conflictes violents, avançar en el desenvolupament humà, promoure societats justes i harmonioses i protegir la terra. La xarxa mundial de Religions per la pau està formada per un Consell Mundial de líders religiosos de totes les regions del món; sis organismes interreligiosos regionals i més de 90 nacionals; i la Xarxa Global Women of Faith, de dones, i Global Interfaith Youth Network de joves. ”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.