Pasar al contenido principal
Redacció CatalunyaReligió

En una nota feta pública aquests dimecres al migdia el director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, defensa l’actuació de Pius XII davant l’Holocaust responent a algunes reaccions crítiques del món jueu a la seva possible beatificació. Dissabte, es va fer públic el decret de “virtuts heroiques” de Pius XII i Joan Pau II, pas previ i necessari per a una possible beatificació.

La nota del pare Lombardi afirma que “no es pretén limitar en absolut la discussió sobre les opcions concretes que va dur a terme Pius XII en la situació en què es trobava” però afegeix que “l'atenció i la preocupació de Pius XII pel destí dels jueus són àmpliament reconegudes i testimoniades també per nombrosos jueus.”

La nota recorda que per un decret de “virtuts heroiques” és necessari “un atent examen des del punt de vista històric, però la valoració es refereix essencialment al testimoni de vida cristiana que ha donat aquesta persona i no la valoració de l'abast històric de totes les seves decisions operatives". Finalment, assenyala que no necessariament han de coincidir en el temps la possible beatificació de Pius XII i de Joan Pau II i que el decret no s'ha "d'interpretar com un acte hostil contra el poble jueu".

Aquest és el text complert de la nota emesa avui per la Santa Seu:

"La signatura per part del papa del decret "sobre les virtuts heroiques" de Pius XII ha suscitat diverses reaccions en el món jueu, probablement perquè es tracta d'una firma el significat del qual és clar en l'àmbit de l'Església catòlica i dels" experts en la matèria ", i mereix una explicació per a un públic més ampli, en particular el jueu, comprensiblement molt sensible pel que fa al període històric de la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust".

Quan un Papa signa un decret sobre les "virtuts heroiques" d'un Servent de Déu (...) confirma la valoració positiva que la Congregació per les Causes dels Sants ja ha votat. (...) Naturalment es tenen en compte en aquesta valoració les circumstàncies en què ha viscut la persona; és necessari, doncs, un atent examen des del punt de vista històric, però la valoració es refereix essencialment al testimoni de vida cristiana que ha donat aquesta persona (la seva intensa relació amb Déu i la contínua recerca de la perfecció evangèlica) (...) i no la valoració de l'abast històric de totes les seves decisions operatives ".

Amb motiu de la beatificació de Joan XXIII i Pius IX, Joan Pau II deia: "La santedat viu en la història i tot sant no s’abstreu dels límits i condicionaments propis de la nostra humanitat. Beatificant a un dels seus fills, l'Església no celebra les opcions històriques particulars que hagi efectuat, sinó més aviat ho indica per a la imitació i la veneració per les seves virtuts en lloança de la gràcia divina que resplendeix en elles ".

Amb això no es pretén limitar en absolut la discussió sobre les opcions concretes que va dur a terme Pius XII en la situació en què es trobava. Per la seva banda, l'Església afirma que es van efectuar amb la pura intenció de desenvolupar el millor possible el servei d'altíssima i dramàtica responsabilitat del pontífex. En qualsevol cas, l'atenció i la preocupació de Pius XII pel destí dels jueus -fet que certament és rellevant per a la valoració de les seves virtuts- són àmpliament reconegudes i testimoniades també per nombrosos jueus.

Per tant, continua estant oberta també en el futur la recerca i la valoració dels historiadors en el seu camp específic. I en el cas concret es comprèn la petició de tenir obertes totes les possibilitats d'investigació sobre els documents. (...) Per a l'obertura completa dels arxius -com ja s'ha dit altres vegades- és necessari l'ordenament i la catalogació d'una gran quantitat de documents, que exigeix un temps tècnic de diversos anys.

Pel que fa al fet que els decrets sobre les virtuts heroiques dels Papes Joan Pau II i Pius XII hagin estat promulgats el mateix dia, no significa un "acoblament" de les dues causes a partir d'ara, ja que són totalment independents i cadascuna seguirà el seu propi camí. Per tant, no hi ha cap motiu per pensar en una eventual beatificació contemporània.

Està clar que la recent signatura del decret no s'ha d'interpretar com un acte hostil contra el poble jueu i és de desitjar que no sigui considerada un obstacle en el camí del diàleg entre el judaisme i l'Església catòlica. És més, s'espera que la pròxima visita del Papa a la sinagoga de Roma sigui una ocasió per reafirmar i consolidar amb gran cordialitat aquests vincles d'amistat i d'estima.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.