Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) El president delegat de Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, deixarà aquest càrrec a finals de mes. Així ho ha anunciat en una roda de premsa aquest dimarts al migdia. Rigol considera que després de set anys ha complert amb els objectius pels quals va acceptar l’encàrrec que el 2004 li va fer l’arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach.

“Tenia el convenciment personal que els objectius estaven complerts i després de la visita del papa vaig demanar al cardenal que em rellevés”, ha explicat Rigol, que farà efectiva aquesta decisió a finals de setembre. L’elecció d’un nou president delegat, i si s’escau la renovació del Patronat del Temple, és una decisió personal de l’arquebisbe de Barcelona que n’és el president nat. Rigol ha explicat que desconeixia quina decisió es prendrà.

Entre els tres objectius que es va marcar Rigol el més visible ha estat el tancament de la nau central perquè es pogués consagrar el temple el passat 7 novembre. Rigol també ha explicat que ha aconseguit “crear un equip directiu fort i potent per la complexitat de la gestió del temple”. Finalment, creu que també s’ha aconseguit “fer visible la Sagrada Família en l’entorn de Barcelona i de Catalunya”.

“Cal deixar pas al futur” ha dit Rigol, un futur que ha emmarcat en “un moment clau” mentre s’encara la finalització del temple a quinze anys vista. El president delegat del Patronat ha explicat als periodistes que encara està pendent d’afrontar com es resoldrà la continuïtat del temple en l’espai que ocupen les cases de davant de la façana de la Glòria del carrer Mallorca.

Un crit a dialogar

“El temple és un crit dins de l’entramat urbà a dialogar, un diàleg de la societat contemporània de Catalunya amb els valors cristians”. Aquest és un dels principals reptes que ha explicat Rigol que té la Sagrada Família quan ja es poden celebrar actes de culte a la nau central.

Aquest capacitat de la Basílica com a punt de trobada es veurà ampliada quan s’acabin les sagristies del costat de l’absis on hi haurà un sala que permetrà acollir 200 persones: “un centre social i cultural de les activitats que generi la Sagrada Família”. Junt amb aquest espai, previst per d’aquí dos o tres anys, cap a finals de la dècada també es preveu disposar d’un espai de 900 metres quadrats situat damunt del creuer i sota la torre principal, a 80 metres d’alçada.

Per Rigol “un repte inèdit” és fer descobrir als visitants que “la monumentalitat de la Sagrada Família no és gratuïta ni arbitrària. Té uns continguts arquitectònics, culturals i de creences, amb una dimensió contemplativa per a creients i per a no creients”. Per això, des del patronat estan centrant els esforços en facilitar que la visita a l’interior del temple es faci amb el màxim de recolliment possible i s’hi han reservats espais de silenci i pregària. Tot i les dificultats i la concentració de visites a mig matí, per Rigol “ens en hem sortit prou bé”.

Joan Rigol va ser conseller de Cultura i de Treball durant els anys 80 i el 1999 va ser escollit president del Parlament de Catalunya. Nascut el 1943, ha combinat la formació humanística –és doctor en Teologia- amb la gestió publica i el compromís social, cristià i catalanista. Actualment forma part, entre altres, del Patronat de l’IQS, és president de l'ESADE Fòrum i des fa poc mesos president de la comissió executiva del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.