Pasar al contenido principal
Catalunya Religió Jue, 22/04/2010 - 10:50

(Jordi Llisterri – CR) Va estar dedicat 15 anys a l’atenció dels presos de la Model des la pastoral penitènciaria, bolcat en la seva rehabilitació per trencar el cercle viciós de droga i delinqüència en el que molts viuen immersos. Amb la seva presència i defensa dels drets dels interns i pel prestigi que tenia entre els reclusos, s’havia convertit en un personatge incòmode. Tot això es va acabar el març del 2006 quan, fora de la pràctica habitual amb els capellans de presons, va ser escorcollat just el dia que portava un CD que li havien entregat per portar a un intern. Amagat a l’interior del CD els funcionaris de presons hi van trobar 50 grams de droga.   

Fa un any es va celebrar el judici i va ser absolt. Però ara, amb una nova sentència de l’Audiència de Barcelona que s’ha fet pública aquest dimecres l’absolució perilla. La rectificació condemna a Andreu Oliveras a tres anys i mig.

En el judici, la fiscalia demanava deu anys i la defensa argumentava que era només una falta administrativa –no haver respectat la normativa per introduir objectes a la presó- i que la darrera cosa que faria Andreu Oliveras seria entrar droga a la presó. Així ho avala la seva trajectòria personal.

Després d’un recurs de la fiscalia, el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència d’absolució que es basava en la falta de proves. Contra el criteri del jutge de l’Audiència, el Suprem va estimar que la custòdia de les proves i la instrucció del cas havia estat correcta i que, per tant, calia dictar un nova sentència sense necessitat de repetir judici. En la nova sentència d’ahir, el jutge es veu obligat pel Suprem a admetre que el CD contenia droga i estima com a “possibilitat gairebé ratllant la seguretat” que l’acusat coneixia el contingut del paquet. Amb aquesta valoració, la condemna de tres anys i mig pot representar l’ingrés a la presó.

Per evitar que s’executi la condemna, la defensa presentarà recurs. Es tracta que una nova sentencia del Suprem, que no ha entrat en la qüestió, reconegui que aquesta “possibilitat” no és tan segura i que doni credibilitat a la versió d’Andreu Oliveras i de la trajectòria que l’avala o que, almenys, atenuï la condemna. Un recurs d’aquesta mena per refer l’absolució pot trigar entre un i dos anys a resoldre’s, però pot evitar l’ingrés a la presó si no hi ha una demanda explícita de la fiscalia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imagen
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.