Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) El pastor baptista Pere Bonet Such, un dels exponents de la vivència de la fe protestant en temps de persecució, va morir el passat 27 de juny a l'edat de 92 anys, posant fi a una trajectòria compromesa i imprescindible per entendre la història de les esglésies evagnèliques a casa nostra.
 
Bonet (Barcelona, 1918 - 2011) fou pastor en diverses eglésies baptistes, i on fou més llarg el seu ministeri fou en una de les primeres comunitats evangèliques de la ciutat, la de la Bona Nova (Ciutat de Balaguer, 40), en la que es va jubilar.
 
Va dedicar bona part de la seva vida a treballar per la unitat del poble evangèlic a Catalunya. En aquest sentit, als anys 50 fou un dels impulsors de la primera entitat creada després de la Guerra Civil i que agrupava als pastors catalans, independentment de quina fos la seva denominació: l'Associació de Ministres de l'Evangeli de Catalunya
 
Més endavant, ja en la democràcia, va ser el primer president del Consell Evangèlic de Catalunya, òrgan que agrupa a la majoria d'institucions cristianes que s'autodefineixen com a hereves de la tradició que s'inicia amb la Reforma del segle XVI.
 
Bonet fou president de la seva denominació, la Unión Evangélica Bautista Española (UEBE) durant vàries etapes de la seva història, on va sobresortir per la defensa de la llibertat religiosa en un context difícil. La seva és "una trajectòria i vida intensa al servei de Déu i del seu poble", va destacar la UEBE en un comunicat.
 
La darrera intervenció pública de Bonet la va fer aquest hivern al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, quan es va presentar el llibre 'Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona (1876-1978)'. En aquest acte, Bonet va recordar que per motius de fe, els protestants foren considerats fins 1978 com a ciutadans de segona, amb el parèntesi de la Segona República i tot i això, la repressió que van patir és "pràcticament desconeguda per la majoria".
 
LLENGUA CATALANA I MEMÒRIA HISTÒRICA

Bonet va desenvolupar el seu ministeri en esglésies de Madrid i Badaolona, fou professor de teologia, conferenciant i escriptor. També fou durant 37 anys president de l'Hospital Evangèlic i fou membre fundador de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya, que promou l'edició d'una traducció protestant de la Bíblia en català i de l'himnari evangèlic en català 'Cants de Glòria'. 
 
Quan es va jubilar de la pastoració, va dedicar-se en cos i ànima a recopilar informació sobre el protesatantisme a Catalunya: va escriure un llibre sobre la història de les comunitats baptistes, un altre sobre l'Hospital Evangèlic, diferents obres sobre l'església de la Bona Nova, un llibre de memòries i un altre per a l'estudi de catecúmens, entre altres.
 
Bonet fou enterrat en el recinte per a "civils" del Cementiri de Sant Andreu: fins fa poques dècades, protestants i lliurepensadors no podien ser enterrats al mateix recinte que els catòlics, i tenien un espai a part. Se'l va acomiadar tot cantant l'himne 'Sublim la Gràcia' ('Amazing Graze'), un dels himnes evangèlics més populars a tot el món.
 

Durant tots aquests dies, les diferents mostres de condol han recordat la trajectòria de Bonet com a baluard de la fe en temps difícils. "Va resistir i va seguir endevant perquè tenia una font d'inspiració, de fortalesa i perseverança que el permetia continuar endavant amb fidelitat a la seva missió: la seva fe en Crist, les seves profundes conviccions en el Senyor", ha senyalat el secretari general de la Unió Evangèlica Baptista Espanyola (Uebe), Manuel Sarrias.