Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

"Aquesta distinció honora la meva persona, però sobretot el nostre bisbat d’Urgell i el Principat d’Andorra".

Aquest divendres al migdia s’ha fet públic que Benet XVI ha concedit a Joan Enric Vives el títol i dignitat d’arquebisbe “a títol personal” (“ad personam”). Vives és des del 2003 bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra. El bisbe d'Urgell ha agraït el nomenament i l'ha definit com una "distinció que honora la meva persona, però sobretot el nostre Bisbat d’Urgell i el Principat d’Andorra. Tot el que honora el pastor diocesà honora també els membres de tota la l’Església diocesana d’Urgell i les autoritats i els ciutadans del Principat d’Andorra".

En el Decret de concessió, la Santa Seu manifesta que aquest títol s’atorga a Joan Enric Vives no solament en reconeixement dels seus mèrits i del seu zel pastoral a la diòcesi, sinó també tenint present la singular condició del bisbat d’Urgell. El territori d’aquest bisbat inclou el Principat d’Andorra i el bisbe d’Urgell exerceix de copríncep amb rang de cap d’Estat.

Alhora, Vives ha agraït "els meus estrets col·laboradors, tots els sacerdots, religiosos i laics, tantes persones de la diòcesi, així com les autoritats, institucions i ciutadans del Principat d’Andorra, que han desitjat aquesta distinció i que ara s’alegren". També ha destacat que ha rebut la distinció "com un major compromís envers l’entrega ja feta de tota la meva vida en mans de Jesucrist i al servei a l’Església de Déu".

El títol i dignitat d’Arquebisbe “ad personam” equipara a Vives als altres arquebisbes de l’Església catòlica, encara que el bisbat d’Urgell continua essent un bisbat o diòcesi que depèn, com a sufragani, de l’arquebisbat metropolità de Tarragona. El nomenament es fa públic després que el govern Andorrà hagi establert el 2008 relacions diplomàtiques amb el Vaticà i seria una resposta a la petició d'elevar la seu d'Urgell a arquebisbat. El nomenament d’arquebisbe no representa cap canvi de responsabilitat ni de les funcions que té encomanades el bisbe d’Urgell, però, a més d’una deferència a Andorra, és un reconeixement personal de la Santa Seu a Vives aprovat per Benet XVI.  

Vives és bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra des del 12 de maig de 2003, i va prestar el seu jurament com a copríncep i cap d’Estat del Principat d’Andorra el 10 de juliol de 2003, davant del Parlament Andorrà.

El proper dissabte 10 d’abril  Renzo Fratini, Nunci a Andorra i Espanya, farà entrega oficial de la distinció d’arquebisbe a Joan Enric Vives i presidirà una eucaristia d’acció de gràcies a la catedral de Santa Maria, a La Seu d’Urgell.

Joan-Enric Vives i Sicília va néixer a Barcelona fa 60 anys. Com a capellà de Barcelona, va treballar especialment al barri de Poblenou i en moviments obrers i va ser delegat episcopal de "Justícia i Pau" de Barcelona. El 1993 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona i entre altres responsabilitat va ser bisbe de la demarcació del Baix Llobregat-Penedès. També va ser rector Seminari Diocesà. El 2001 va ser nomenat bisbe coadjutor d'Urgell amb dret a successió fins la jubilació episcopal de Joan Martí Alanis. Actualment és secretari i portaveu de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Amb aquest nomenament hi haurà tres arquebisbes en actiu a Catalunya, el de Tarragona i el de Barcelona i, a títol personal, el d’Urgell.