Pasar al contenido principal

S’ha presentat aquest divendres al matí a Roma un llibre interessantíssim a cura de Daniel Arasa, Lorenzo Cantoni i Lucio A. Ruiz. Es tracta de RELIGIOUS INTERNET COMMUNICATION, Facts, Trends and Experiences in the Catholic Church, publicat per EDUSC. El periodista català Daniel Arasa, professor de la Facultat de Comunicació Institucional de la Pontíficia Universitat de la Santa Creu m’explica que “el llibre vol demostrar, entre altres coses, que l’Església Catòlica, a nivell científic, és un objecte d’estudi molt interessant des del punt de vista de la comunicació on-line”. Efectivament, per la seva influència i capacitat comunicativa, l’Església representa sens dubte un terreny fèrtil per a aquest tipus d’estudis i és molt positiu que experts en el sector analitzin quina és la situació actual dels organismes eclesials en el món cibernètic.

A través de la lectura del volum, ens adonem que encara hi ha molt per millorar, però en general la salut internauta dels organismes eclesials és bona. D’altra banda és positiu el fet que aquestes institucions, com ara la Santa Seu, posin a l’abast dels autors del volum dades fins ara desconegudes. Per exemple, aprenem que la web de la Santa Seu va tenir al llarg de l’any 2008 més de 17 milions de visites de persones diferents (generant un total de 271 milions de "clics" a la web).

Segons Arasa, el volum està adreçat no només al món acadèmic i de la recerca, sinó sobretot als responsables de la comunicació eclesial i als bisbes. El llibre no es limita a fer una presentació descriptiva i històrica de les diferents pàgines webs a nivell institucional, sinó que també en fa una valoració a nivell de continguts. I aquesta valoració la duen a terme els autors del llibre, però també diferents experts en comunicació que opinen sobre la situació actual des de la pròpia perspectiva de periodistes.

D'altra banda, Daniel Arasa està analitzant actualment l’ús que fan els sacerdots d’Internet i té previst fer un estudi, semblant al del llibre presentat avui, que vagi més enllà de les institucions i analitzi la presència a Internet de moviments, associacions, etc d'inspiració católica. N’esperem els resultats amb interès.

M'alegra constatar novament com l’Església Catòlica no només no es queda enrere pel que fa a presència en la xarxa, sinó que en molts casos va obrint noves iniciatives interessants en aquest sector. Segurament el catolicisme va al pas de les noves tecnologies. No és en va que, en diferents ocasions, Benet XVI hagi remarcat la importància de la presència de l’Església a la xarxa, animant a fer un bon ús dels instruments que ens posa a l’abast Internet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.