Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
barcelona-mil·lenari-acull-montserrat
Fotografia: Abadia de Montserrat.

ABADIA DE MONTSERRAT L’Ajuntament de Barcelona col·laborarà amb l’Abadia de Montserrat amb motiu de la commemoració del Mil·lenari del Monestir que se celebrarà l’any vinent. L’Abat de Montserrat, Manel Guasch, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han signat avui el conveni de col·laboració en una visita de l’alcalde a l’Abadia de Montserrat.

Durant la signatura l’alcalde ha destacat l’aposta municipal per a fer que la cultura sigui un veritable punt de trobada entre tota la ciutadania, “el meu compromís com a alcalde, és que Barcelona exerceixi plenament com a capital de Catalunya”. Collboni ha afegit: “per això signem aquest conveni amb l’Abadia de Montserrat, que ens permetrà sumar esforços per a impulsar conjuntament diverses activitats que contribuiran a fer arribar la celebració dels mil anys de Montserrat a la ciutat”.

Per la seva banda, l’Abat ha recordat el compromís històric que l’Abadia de Montserrat ha tingut durant aquests mil anys amb les autoritats de la ciutat de Barcelona envers el treball conjunt per fer una societat millor i més justa. Guasch ha posat com a exemple l’acollida que l’Abadia va fer als barcelonins durant les diferents pandèmies de pesta i colera en segles passats, a petició de les autoritats de la ciutat de les diferents èpoques.

Una exposició i un conjunt de concerts

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona vol cooperar amb l’Abadia i amb l’Escolania de Montserrat per fomentar la seva imatge com a símbols espirituals i culturals. També pretén posar en relleu la tasca que s’ha realitzat en el Monestir al llarg dels darrers mil anys, que ha esdevingut com a punt de trobada i diàleg amb la societat contemporània. 

A través d’aquest acord, el consistori subvencionarà la celebració del Mil·lenari amb una aportació de 140.000 euros que inclouen diferents activitats. Una d'elles serà l'exposició 'Montserrat Mil anys!', que el Palau Robert acollirà del 16 de setembre de 2024 al 6 de gener de 2025. Aquesta mostra planteja una mirada contemporània sobre el Monestir de Montserrat, des de la gent i per a la gent. D’aquesta manera, les persones visitants podran entendre les diferents maneres de veure i viure Montserrat a través de l'expressió dels vincles que la societat catalana hi ha establert i hi manté. També permetrà visitar els llocs normalment no accessibles de l'interior de Montserrat i convidarà el visitant a expressar el seu propi vincle amb Montserrat.

Per l’altra banda, el conveni també contempla la realització d’una sèrie de concerts de l’Escolania de Montserrat a la ciutat de Barcelona. Aquestes actuacions es portaran a terme entre els anys 2025 i 2027; la primera d’elles, en el marc del Festival de Música del Mil·lenari de Montserrat 2025, el concert del Llibre Vermell de Montserrat on es recull la música medieval (segle XIV) que els pelegrins escoltaven i cantaven durant la seva estada al Monestir. I la segona, a concretar durant l’any 2025.  

El Mil·lenari de Montserrat

La celebració de la commemoració dels mil anys d’història de l’Abadia es concep com una  demostració del seu llegat, del seu servei a la societat i de la seva referència espiritual. Durant els quinze mesos de celebracions, que s’iniciaran el 7 i 8 de setembre d’enguany, tindran lloc més de 1.000 activitats relacionades amb l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.