Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
orge-japo-catedral-lleida
Fotografia: Bisbat de Lleida.

BISBAT DE LLEIDA El nou orgue de la Catedral de Lleida, que s’ha començat a muntar el 2 de maig, és el resultat d’una donació per part de la fundació japonesa Ueno-Gauken, que el tenia instal·lat a l’Ishibashi Memorial Hall de Tòquio. La previsió del Bisbat és que es pugui inaugurar amb un concert que se celebrarà coincidint amb la festivitat de Sant Miquel, el pròxim 29 de setembre. Per a aquesta ocasió també es preparar l’edició d’un llibre commemoratiu.

L’instrument, construït entre 1974 i 1975 per la prestigiosa casa alemanya d’orgueneria Klais Orgelbau, va arribar a la capital del Segrià després d’un llarg viatge en vaixell des del Japó fins a Barcelona passant pel canal de Suez, i del seu trasllat per carretera en tres tràilers.

La Catedral Nova de Lleida disposava originàriament de tres orgues barrocs construïts a finals del segle XVIII, que van quedar destruïts per l’incendi que va cremar el temple el juliol de 1936 en el context de la Guerra Civil espanyola. Després de la seva restauració, se’n va instal·lar un altre inaugurat el 1958. Aquest orgue, produït gairebé de forma industrial i amb materials de poca qualitat, va deixar de funcionar el 2014. Els grans costos de reparació, va fer que la catedral busques alternatives.

A partir d’aquí es va decidir trobar-ne un de segona mà que per les seves característiques s’ajustés a l’espai i a les condicions acústiques de la Catedral. Aquesta és una tendència força comuna actualment a Europa i els Estats Units. Les gestions es van iniciar el mes d’abril de 2022.

El bisbat està en converses amb les diferents institucions públiques, fundacions i empreses del territori per aconseguir cobrir una part de la despesa per instal·lar el nou orgue

La Fundació Ueno Gauken, tenia l’orgue a l’Ishibashi Memorial Hall de Tòquio. La companyia Klais i la voluntat de la fundació japonesa de cedir-lo gratuïtament amb la condició que el nou amo costegés els costos de desmuntatge, trasllat, muntatge i harmonització, ha posat en contacte les dues institucions.

El bisbat està en converses amb les diferents institucions públiques, amb fundacions d’entitats financeres i amb empreses del territori per aconseguir cobrir una part de la despesa per instal·lar el nou orgue, que tot i ser elevada, queda lluny de la quantitat que hauria costat construir un instrument nou. 

Els Operaris de la companyia Klais s’encarreguen del procés de muntatge de l’orgue, que durarà un mes més. Després s’haurà de destinar un període d’un mes i mig per a l’afinació i harmonització. El majestuós instrument s’ubica sobre el portal de l’Evangeli, a l’esquerra de l’altar principal.

Es tracta d’un orgue de tubs d’estètica neobarroca alemanya. És ideal per a la interpretació històrica de música de Johann Sebastian Bach i els mestres barrocs de l’Europa del nord. L’orgue té tres teclats manuals i pedaler, amb un conjunt de 36 registres i 2.278 tubs. La seva alçada en el punt més alt és de 9 metres i té un pes de 13 tones.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.