Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
abat-poblet-rafel-barrue
Fotografia: Monestir de Poblet.
Galeria d'imatges

Monestir de Poblet La comunitat de Poblet ha elegit aquest dilluns el nou abat de Poblet, el que fins ara era el prior de la comunitat Rafel Barruè. L'elecció ha tingut lloc a la sala capitular, sota la presidència de l'abat general de l'orde cistercenc Mauro-Giuseppe Lepori i després de l'ordenació episcopal del nou bisbe de Girona, Octavi Vilà, anterior abat de Poblet, aquest mateix diumenge. Barruè ha acceptat l’elecció i ha estat immediatament confirmat i instal·lat en el càrrec. Com a abat de Poblet assumeix automàticament la presidència de la Congregació Cistercenca de la Corona d’Aragó, integrada pels monestirs, a més del de Poblet, de Santa Maria de Solius, Santa Maria de Vallbona i Santa Maria de Valldonzella de Barcelona.

Segons expliquen des de la comunitat de Poblet, aquest matí, després de la missa de l'Esperit Sant i en sessió capitular sota la presidència de Lepori, els monjos han ratificat la "gestió prudent i encertada" del seu prior durant la vacació i l’han elegit com a "nou pare del monestir". Barruè ha acceptat l’elecció dels seus germans i, a continuació, ha rebut la promesa d'obediència. Fins al moment, la comunitat no ha confirmat quan tindrà lloc la benedicció abacial de Barruè.

Des de la comunitat, després de l'elecció del nou abat, han subratllat les paraules de sant Benet sobre aquest càrrec: "L’abat ha de tenir una sol·licitud extrema i ha de vetllar amb tot l’enginy i amb tota la traça per no perdre cap de les ovelles que té encomanades".

Teologia, hostatgeria i pintura

Rafel Barruè i Broch neix a Vila-real (la Plana Baixa) el 31 d’agost de 1966. Els seus pares són Josep i Maria. Es llicencia en Belles Arts a la Universitat Politècnica de València. El dia 1 de maig de 2000 rep l’hàbit de novici al monestir de Poblet de mans del pare abat Josep Alegre, a les mans del qual emeté també la professió monàstica l’11 de juliol de 2001, festivitat de sant Benet. El 2009 obté la llicència en Teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, i poc després, l’11 de juliol de 2010, és ordenat capellà per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, a l’església del monestir.

Al monestir ha estat hostatger diverses vegades, mestre de novicis durant l’abadiat d'Alegre, i prior des del 20 de març de 2016. Tots aquests serveis a la comunitat els ha compaginat sempre amb la seva vocació d’artista pintor. Exemples d'aquesta vocació són la decoració de la capella de la infermeria, el 2016, o les il·lustracions dels nous antifonaris de l’ofici diví, el 2023.

Amb motiu de la designació, aquest 29 de febrer, de l’abat Octavi Vilà com a bisbe de Girona, la seu abacial de Poblet restava vacant i calia procedir a una nova elecció de superior. Mentrestant, el prior Rafel Barruè ha assumit provisionalment el govern de la casa.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.