Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
fundació la caixa
Gemma Cots, de Terra Roia, una de les premiades catalanes

FUNDACIÓ "LA CAIXA" La 8a edició dels Premis Fundació ”la Caixa” a la Innovació Social ha guardonat 12 projectes impulsats per entitats socials que aborden reptes actuals, com ara la cohesió social, la lluita contra la pobresa i la inclusió de les persones en risc o en situació de vulnerabilitat.

Entre els premiats, hi ha dos projectes catalans: 'Solienergia: l’energia social', de la Fundació Solidança de Sant Joan Despí, que planteja una formació en manteniment i instal·lació de plaques solars accessible per a persones amb baix nivell formatiu i per a joves en situació d’abandonament escolar; i el 'Museu de camins: camins que connecten persones', de l’Associació País de Terra Roia de la vall de Siarb (Pallars Sobirà), que fomenta la cohesió social en l’entorn rural a través de la conservació de la xarxa de camins de la zona.

Amb aquest premis, la Fundació ”la Caixa” reconeix el compromís amb el canvi i l’acció social d’iniciatives que aporten noves mirades i solucions per promoure la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

El jurat ha distingit amb 10 premis i 2 accèssits la visió transformadora i innovadora de les iniciatives guardonades, seleccionades entre més de 3.000 projectes provinents de les convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa” i que incideixen en àmbits com l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat, l’empoderament del món rural, el sensellarisme, la convivència intercultural i l’atenció socioeducativa infantil i juvenil. Cadascuna de les 10 iniciatives premiades rebrà 15.000 euros, i els 2 accèssits, 5.000 euros. Aquestes quantitats se sumen a la dotació que ja havien rebut a través de la convocatòria d’ajuts per desenvolupar les seves respectives iniciatives.

Cerimònia amb la ministra d'Educació

La cerimònia de lliurament dels premis s’ha celebrat a CaixaForum Madrid i ha estat presidida per la ministra d’Educació, Formació Professional i Esports i portaveu del Govern, Pilar Alegría, i el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán. "Volem reconèixer i impulsar la innovació social, sobretot la capacitat de resposta i de transformació en relació amb els problemes i les necessitats canviants de la societat. Sabem que no és fàcil sortir de la zona de confort, i per això amb aquests premis valorem la capacitat que han demostrat les entitats guanyadores per explorar mirades diferents i fer un pas més per dur a terme els seus projectes", ha declarat Bertrán.

En l’acte també s’ha fet una taula rodona sobre innovació social, moderada per la periodista Cristina Ochoa, en la qual han intervingut el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, i els responsables de tres dels projectes premiats: Sara Maza, directora de la Asociación Matiz (Bilbao), premiada pel projecte 'Estrategia antirrumor en el ámbito educativo para el fomento de la convivencia intercultural', que proposa solucions als reptes de caràcter cultural que es donen en els processos de convivència en l’entorn educatiu; Iván Ramos, director de la Fundación Marcelino Champagnat (Sanlúcar de Barrameda), premiada pel projecte 'Escuela de Segunda Oportunidad', que promou la inserció sociolaboral de joves en risc d’exclusió social; i Gemma Cots, presidenta de l’Associació País de Terra Roia (vall de Siarb, Pallars Sobirà), guardonada pel projecte 'Museu de camins: camins que connecten persones'. Un altre dels projectes premiats, la iniciativa '#MuchoMásQueMúsica', de la fundació Acción Social por la Música (Madrid), ha tancat la cerimònia amb un concert interpretat per 15 infants i joves que han participat en aquest programa, en què s’utilitza la pràctica musical col·lectiva com a eina per fomentar la convivència i el desenvolupament individual de col·lectius en risc de pobresa i exclusió social.

Els projectes guardonats són iniciatives prèviament seleccionades per les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa”, amb una peridiocitat anual i de caràcter territorial, dirigides a entitats socials que impulsen iniciatives que promouen la igualtat d’oportunitats i fomenten la inclusió social. Entre 1999 i 2023, les convocatòries han impulsat en el conjunt d’Espanya 21.649 projectes, a través dels quals s’han atès 9,3 milions de persones, amb un pressupost global de 449 milions d’euros.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.