Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
manel-pilar-carrasco
Manel Carrasco i la seva dona Pilar Azemar en una foto d'arxiu.
Galeria d'imatges

Víctor Rodríguez –CR Després de 10 anys d’una intensa i exhaustiva investigació, l’historiador barceloní Lluís Duran presenta el seu llibre sobre Manuel Carrasco i Formiguera com “un estudi a la llum dels nostres dies” amb la voluntat “d’aportar una nova percepció de l’advocat i polític de profundes conviccions cristianes a través dels seus textos i de la seva trajectòria”. El llibre fa parlar Carrasco i Formiguera a través dels seus textos recuperats d'una gran quantitat d'arxius.

Es tracta de Manuel Carrasco i Fomiguera. Pensament i acció. Una publicació sobre qui va ser assassinat pel franquisme abans d’acabar la Guerra Civil i que encarna perfectament la representació de tots aquells catalans que van patir doblement durant la Segona República, la guerra i el franquisme. Primer per ser catòlics i després, per ser i voler viure com a nacionalment catalans.

Lluís Duran explica que, com a autor, ha pretès ser més un transmissor que una altra cosa. Ho ha fet posant un punt i seguit que complementa tot el treball iniciat en el seu moment per Josep Benet i pel benedictí Hilari Raguer, vindicadors i biògrafs també del personatge. “Plantejo conèixer la seva aportació al catalanisme i al nacionalisme, al nostre republicanisme i a la nostra vida col·lectiva”, diu. “Perquè la veu del dirigent ens ajudarà a entendre el personatge”, exposa Duran.

“Carrasco i Formiguea va ser el primer en la defensa del dret d’autodeterminació dels pobles dins del catalanisme polític en un àmbit decisori”

Per a bastir el llibre ha consultat tant l’arxiu de la família, com la premsa de l’època, cercant en infinitat de diaris com La Publicitat, El Matí, la Humanitat o La Paraula Cristiana juntament amb les encícliques de l'època. D’altra banda, també ha consultat molts diaris locals i comarcals, ja que Carrasco aprofitava els diumenges per recórrer el país per difondre els principis del partit. Una de les altres fonts ha estat la recerca en diaris del País Basc, rotatius propers al Partit Nacionalista Basc amb el qual Carrasco estava en contacte permanent. “Això permet conèixer el personatge des de tots els angles i visions”, afirma Duran.

El desig suprem de Manuel Carrasco i Formiguera va ser sempre la independència de Catalunya des de la convicció ferma que no s’havia d’utilitzar la fe per fer política sinó al servei de la societat, tal com expressa Lluís Duran: “Carrasco trobava en els evangelis i en la Doctrina Social de l’església uns principis útils per a la política fugint de cap connotació integrista”. “Alhora, va ser el primer en la defensa del dret d’autodeterminació dels pobles dins del catalanisme polític en un àmbit decisori com era el Pacte de Sant Sebastià”, hi afegeix.

Les prop de 800 planes del llibre donen a conèixer el paper de Carrasco sobre quatre eixos que el van definir: catalanista, cristià, republicà i demòcrata. Aquests principis el porten a actuar com a secretari d’una entitat com és la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, com a regidor, conseller, diputat, dirigent, estrateg i evidentment, pensador, llocs des d’on va treballar sempre per fer possible la religió catòlica i la república. Lluís Duran, a la introducció ho deixa clar “el seu pensament es divideix en tres peces que van trenades, com són nació, república i cristianisme”. D’aquesta manera, el llibre compila el pensament i acció més enllà de la figura referencial amb què es va convertir al ser assassinat.

Carrasco i Formiguera, quan tot anava de mal borràs, no perdia la fe. La fe d’aquells que no van deixar de ser catòlics, catalanistes i republicans com ell. Moria afusellat lluny de casa al crit de “Visca Catalunya lliure. Jesús, Jesús, un Divendres de Passió de 1938, havent viscut i treballat per una Catalunya independent i socialment justa, ideal que el va fer viure i el va sentenciar.

Una història compromesa amb la llibertat de Catalunya

Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció és el darrer llibre que publicat per Viena edicions aquest mes de novembre, biografia l’acció i el pensament d’un dels grans referents polítics de casa nostra. L’autor Lluís Duran i Solà ho és també de l’extens estudi Història del Catalanisme, que va servir com a punt de partida del llibre actual centrat en la figura de qui va ser líder d’Unió Democràtica de Catalunya.

El president Quim Torra n’ha fet el pròleg, on elogia tant la tasca de Duran com la figura referencial per a ell de Carrasco i Formiguera, afirmant-hi que pocs polítics catalans tenen una història tan compromesa amb la llibertat de Catalunya com Carrasco.

El resultat no és pas poca cosa, un extens treball de 778 planes complementat amb 150 pàgines extres de notes, bibliografia i un índex onomàstic complet. El llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Demòcrates de Catalunya, de la Lliga de la Mare de Déu de Montserrat, del Grup Sant Jordi de Promoció i defensa dels drets humans i de l’empresa de telecomunicacions Parlem.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.