Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
façana-sant-marti-malda
Fotografia: Arquebisbat de Tarragona.

Arquebisbat de Tarragona La façana i la portalada barroca de l’església parroquial de Sant Martí de Maldà, al municipi de Sant Martí de Riucorb, llueix finalment restaurada després de les obres de conservació i restauració executades entre els mesos de juliol i octubre de 2022 sota la direcció del conservador-restaurador de béns culturals Albert Gaset Majà.

La intervenció, supervisada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ha comprès el tractament de la portalada i la façana amb el seu coronament superior i la implementació de mesures de conservació preventiva que permetran dilatar en el temps l’estabilització de l’obra assolida en aquesta restauració.

El cost de l’actuació ha estat de 85.000 € finançats per una aportació particular i pel Departament de Cultura

L’església de Sant Martí de Maldà fou construïda entre 1603 i 1696 sobre l’anterior temple romànic i està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. La façana principal, de línies classicistes, està coronada per un senzill frontó triangular. Trenca l’austeritat del frontispici la magnífica portalada d’estil barroc salomònic concebuda com un retaule adossat al parament. El seu artífex fou l’escultor de Tàrrega Pau Viala, que va realitzar altres obres a Tornabous, a Bellpuig i a Tàrrega.

L’estat de conservació de la façana principal i la seva portalada era força desigual. Els efectes dels agents climàtics, especialment l’acció de l’aigua, la climatologia de la comarca de l’Urgell, de fort contrast tèrmic, la pèrdua de morter de junta, la presència d’aus i vegetació al coronament de la façana, feien necessària aquesta actuació.

Implementar mesures de conservació preventiva

S’ha eliminat la vegetació de la cornisa superior i s’ha aplicat un producte biocida per tractar la catifa biogènica de líquens, algues i fons. S’han eliminat els morters de reparació afegits que estaven en mal estat i s’ha procedit a la neteja en sec de la superfície pètria de la façana i la portalada. S’ha consolidat i estabilitzat el suport petri i els dos pinacles que coronen els frontons que no estaven degudament fixats. S’ha aprofitat l’actuació per a tractar els elements metàl·lics en reixes i finestres i s’ha protegit degudament el vitrall de l’òcul de la façana. Finalment, s’han implementat mesures de conservació preventiva per tal que les aus no s’hi instal·lin.

El cost de l’actuació ha estat de 85.292,90 € i han estat finançats per una aportació particular que va rebre la Parròquia de Sant Martí i per una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.