Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
congres-sant-ignasi-ub
Fotografia: Jesuïtes Catalunya.

JESUÏTESSota el lema 'El món d'Ignasi de Loiola. Religió, cultura i societat als segles XVI-XVII', la Universitat de Barcelona ha organitzat el IX Congrés d'Història Moderna de Catalunya. Les jornades, celebrades entre el 19 al 22 de desembre a Manresa i Barcelona, han estat inaugurades per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, el director del Congrés, Jaume Dantí, i el vicerector de la Universitat de Barcelona, Agustí Alcoberro.

L'Àrea d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona organitza, de manera ininterrompuda des de l'any 1984, aquest Congrés d'Història Moderna de Catalunya, i que aquesta vegada s'ha fet coincidir amb el cinquè centenari de l'arribada d'Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa. L'organització ha articulat el congrés en set àrees de temàtiques i cada una ha estat introduïda per una ponència.

El congrés pren aquesta efemèride com un pretext oportú per reflexionar i debatre sobre la situació religiosa, social i cultural de la Catalunya i l'Europa dels segles XVI i XVII. Un període en què es van generar noves formes de pensament, renovades manifestacions religioses individuals i col·lectives, una redefinició de les relacions entre el poder polític i la religió, així com expressions culturals i artístiques.

"L'originalitat ignasiana, resideix en la disposició del text com a proposta espiritual i en el mètode que la segueix"

La conferència inaugural ha anat a càrrec del doctor de la Universitat de Pennsilvània, Ronnie Po-Chia Hsia. Aquest ha versat sobre Sant Ignasi i els jesuïtes a Àsia, tenint com a títol: 'Sant Ignasi a Manresa, des de l'èxtasi espiritual fins a les missions mundials'. Hsia té publicats diversos llibres i articles sobre la Companyia; entre ells dues biografies de Matteo Ricci, i articles sobre la Xina, els jesuïtes i les missions catòliques.

'Ignasi de Loiola: cap a una espiritualitat nova'

També en la primera jornada del congrés ha intervingut el professor de la Facultat de Teologia de la Universitat Pontifícia Comillas i de l'Institut d'Espiritualitat Eduard López, amb la conferència titulada 'Ignasi de Loiola: cap a una espiritualitat nova'. López ha donat resposta a la principal novetat que Ignasi de Loiola va aportar amb els Exercicis Espirituals en el camp de l'espiritualitat i de la cultura occidental del segle XVI.

A les línies de recerca anteriors, el professor de l'Institut d'Espiritualitat ha parlat sobre el "l'originalitat, la ruptura i la continuïtat amb l'antiga espiritualitat". El ponent ha incorporat una anàlisi detallada sobre el procés espiritual com a reforma interior. "Hi ha tres àmbits en el procés espiritual de sant Ignasi: la verticalitat de Déu mitjançant l'inici i el final dels Exercicis, l'exercici de la llibertat en quatre moments o setmanes, i finalment, l'experiència de la criatura atreta en amor", ha afegit. Recolzat en aquests aspectes, López ha conclòs que "l'originalitat ignasiana o nova espiritualitat resideix en la disposició del text com a proposta espiritual i en el mètode que la segueix".

Al llarg del congrés també hi ha hagut ponències sobre la formació del projecte educatiu jesuïta, la relació de la Companyia de Jesús amb els ordes religiosos al segle XVIII, les imatges del fundador i de devoció jesuítica a Barcelona i Catalunya, o les formes d'expressió religiosa de la dona a l'època moderna, entre d'altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.