Pasar al contenido principal
Por Pastoral Obrera de Catalunya .
Feu el mateix

(Oriol Xirinachs) Si jo pogués decidir en la nostra litúrgia, canviaria la fórmula amb la qual el celebrant acomiada l’assemblea eucarística. Abandonaria l’aneu-vos-en en pau, que possiblement molts dels qui han participat en l‘Eucaristia deuen entendre com que ja han complert, i proposaria que l’acomiadament fos doncs ara, feu el mateix. I és que sabem prou bé, i el papa Francesc no para de recordar-nos-ho, l’estreta unitat entre l’Eucaristia i el servei als germans.

És prou conegut el text de Joan 13, en el que l’evangelista ens narra que després de sopar «s’aixecà de taula, es tragué el mantell i se cenyí una tovallola; després va tirar aigua en un gibrell i començà a rentar els peus dels deixebles i a eixugar-los amb la tovallola que duia cenyida». I després de la discussió amb Pere, afegí: «Us he donat exemple perquè, tal com jo us ho he fet, ho feu també vosaltres». L’Eucaristia és deixar que Jesús es faci una vegada més el servidor que ens renta els peus. Doncs ara ens toca rentar-los a nosaltres, portar el que em rebut, no com a exigència moral -que massa hem convertit l’Evangeli en el manual de que hem de fer- sinó amb l’alegria de l’experiència joiosa de que acabem de participar.

El Jordi ha acabat el tractament per alliberar-se de seva drogoaddicció. Ara, amb un somriure d’orella a orella, em diu: «Oriol, m’han demanat que vagi a donar el meu testimoni als nois d’un col·legi». La nostra Eucaristia, així, seria més encomanadissa.

L’Omar, xicot senegalès, per problemes d’una família desestructurada, no encaixa a l’institut i l’acaben expulsant. Ha tingut la sort de conèixer i ser admès a la Fundació El llindar, escola de segona oportunitat, on ha retrobat la seva dignitat i la il·lusió de l’estudi i el treball. Ara l‘han contractat en el restaurant de la mateixa fundació, amb una certa responsabilitat. Quan en trobi l’ocasió, vol tornar al seu país a crear una obra semblant, ja que té clar que allò que ell ha rebut no s’ho pot quedar per a ell soll. Si tots féssim el mateix la nostra societat estaria plena de petites eucaristies, comunitats acollidores, festives i servicials.

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.