Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
congres-00-pere-tarres
Galeria d'imatges

Fundació Pere Tarrés Més inversió en programació d’activitats descentralitzades i accessibles a tothom, més i millor formació dels professionals del lleure i la necessitat d’un reconeixement del sector. Aquests són alguns dels reptes que s’han posat avui sobre la taula durant la primera jornada del I Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural, que promouen la Fundació Pere Tarrés i la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL.

Aquestes qüestions les han posat sobre la taula els experts i expertes que han participat avui en les primeres taules de debat del Congrés, amb l’objectiu de garantir la promoció de l’equitat i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones i al llarg de tota la vida, a través de les activitats socioculturals i de lleure.

“Hem d'invertir més en el lleure, però també millor”

L’acte ha arrencat amb una crida del director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, a aprofitar el congrés per “conscienciar cívicament els agents socials” de la importància del lleure educatiu. "La comunitat només progressarà amb una societat civil forta", ha afegit.

Per la seva banda, el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut del Govern català, Alexis Serra, ha elogiat el ric teixit associatiu català d’iniciatives de lleure educatiu i d’acció sociocultural: “Catalunya té un mosaic heterogeni i plural d'activitats de lleure que permet els processos de desenvolupament personal dels infants i els fa pensadors crítics i futurs agents de canvi". Serra ha destacat també la importància de “posar els nens, nenes i adolescents al centre de qualsevol acció política” i ha reclamat: “Hem d’invertir més però també millor. Qualsevol euro destinat a la infància ha de ser el màxim d’eficaç possible".

La primera taula de debat de la jornada s’ha centrat a debatre al voltant d’estratègies per garantir l’accés a les activitats de lleure educatiu a les persones més vulnerables. Santiago Domínguez, director de l’Associació Reconoce, dedicada a promoure el reconeixement del voluntariat i de les competències que aquest aporta a les persones que l’exerceixen, ha destacat la necessitat “d'empoderar els joves i els infants i de generar-los espais segurs”. Domínguez ha posat en dubte la distinció tradicional entre l’educació tradicional i l’educació en el lleure: "Hem de reduir la línia que separa educació formal i no formal i parlar, només, d'educació".

Per la seva banda, Lucía Losoviz, directora general de Drets de la Infància i de l'Adolescència al Ministeri d’Afers Socials, ha remarcat la importància que hi hagi “coordinació i treball col·laboratiu entre els diferents actors per garantir l'accés i la qualitat de l'oci educatiu" i ha apostat per “reconèixer el lleure educatiu com a part dels drets de l’infant”. Mentrestant, Maria Truñó, Comissionada d'Educació de l’Ajuntament de Barcelona, ha marcat com una de les prioritats del consistori "que els espais educatius siguin espais generadors de comunitat".

Recuperar el capital social dels municipis

Des de la Diputació de Barcelona, Teresa Sambola ha explicat també la necessitat que els equipaments públics canviïn el rol que tenen ara: “Fins ara, els equipaments contenien el saber, però ara han de passar a tenir un rol educador”. Segons el seu parer, “el lleure ha de servir per recuperar el capital social dels municipis.”

Des de Colòmbia, telemàticament, Carlos Alberto Rico, expert en polítiques públiques socials i membre de la junta directiva de l’entitat internacional World Leisure Organization, ha alertat contra l’”estatcentrisme de les polítiques socials”. Segons Rico, "cal articular accions amb una intencionalitat compartida entre el govern i les comunitats locals".

Durant la tarda d'aquest dijous també s’han tractat qüestions com la necessitat de repensar les ciutats per tal que afavoreixin el desenvolupament saludable de les persones i les comunitats.

Una trentena d'experts

El Congrés continua aquest divendres amb noves taules de debat i diàlegs en què es tocaran temes com el paper de les activitats socioculturals i d’educació en el temps lliure en la promoció d’actituds i habilitats com el pensament crític, l’apoderament de les persones, la tolerància, la cohesió social i la participació ciutadana.

Fins demà al vespre passaran per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL una trentena experts d’indrets com Madrid, el País Basc, Astúries, Brasil, Colòmbia o l’Uruguai.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.