Pasar al contenido principal
Por Maria Rosa Ocaña .
kallistos
Fotografia: Narsil sota llicència C.C. 3.0.

El passat 24 d’agost s’adormí en la pau del Senyor, monsenyor Kallistos Ware als 88 anys. Metropolità de Diokleia, erudit ortodox de renom mundial i jerarca de l’Arxidiòcesi de Tiatira (Gran Bretanya) del Patriarcat de Constantinoble.

En la dècada dels 90 el vàrem conèixer en una de les trobades organitzades per la Fraternitat Ortodoxa d’Europa Occidental. Del seu discurs, sent un gran coneixedor de les tradicions cristianes de l’Occident, es desprenia que era una persona-pont que permetia un diàleg prometedor i reconciliador, que transmetia, al mateix temps, un coneixement profund de gran saviesa, que atorgava ales al pensament amb inquietud de saber. Sense dubte, és una persona de referència en el discurs ecumènic.

Va néixer a Anglaterra l’any 1934 en el si d’una família anglicana. A l’edat de vint-i-quatre anys va ser admès en l’Església Ortodoxa i, en l’any 1966, fou ordenat sacerdot i monjo. Va rebre el doctorat Honoris Causa al Seminari de Sant Vladimir el setembre de 2011.

Durant la seva vida sempre va mantenir lligams estrets amb els seus amics i també amb els teòlegs anglicans, fou membre de Fellows.hip de Sant Alban i de Sant Sergi, contribuint des d’aquesta plataforma en el diàleg entre les esglésies.

Si bé, pel seu rigor, en el seu discurs marcava una diferència teològica, sempre fou dins d’un diàleg sincer, respectuós, i amb veritable coneixement de l’altre. Persona de gran talent va impartir teologia i història de l’Església Ortodoxa a la Universitat d’Oxford. La seva tesi doctoral tractà L’Església grega sota la dominació turca. Autor de diversos llibres, un dels primers que va escriure i que és un llibre de lectura “obligada” per tots els estudiosos del tema és, La Iglesia Ortodoxa.

Olivier Clément, en el prefaci del llibre El Dios del misterio y la oración de K. Ware, confessa que “feia temps que no havia llegit un llibre que li donés tanta alegria”. I és que trobava, segons explica, en el seu pensament, "una nitidesa, profunditat i extrema justícia espiritual detectant una tradició que està viva i que és creadora".

Obrim el llibre i en la pàgina 78, el mateix Kallistos Ware se’ns adreça tot dient que, “les persones, que son microcosmos, són també mitjanceres". "Déu les ha concedit la responsabilitat de conciliar i harmonitzar el món noètic (món espiritual) i el regne material". "A elles els hi correspon reunir-los, espiritualitzar allò material i posar de manifest totes les possibilitats latents en l’ordre creat”.

I així, sense adonar-nos-en passem fulls i més fulls del llibre, com si féssim un viatge a l’infinit...

Ara ell, descansa en pau i des d’aquestes línies li volem agrair tot el que ens ha deixat com a llegat. Un llegat adreçat sobretot a una generació que busca un referent de saviesa i justícia, donant un sentit a la vida, dins d’un món on regna el caos i la destrucció.

Memòria Eterna! Descansi en pau.

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.