Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
escola-cristiana
Fotografia: Jesuïtes.

FECC Aquest dimecres s'han incorporat al nou curs escolar els alumnes d'ESO, batxillerat i formació professional. Amb el retorn, ara sí, de tots els alumnes, el Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana de Catalunya es planteja, per aquest nou curs, posar l'accent en el Pacte Educatiu Global (PEG), una iniciativa engegada el novembre de 2021 pel papa Francesc. La proposta pastoral es configura sota el lema: 'Escolta l'ECO)), Treballem el Pacte Educatiu Global'.

Per al nou curs que comença, el Departament de Pastoral de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) ha previst diverses accions que se centren en el PEG. D'una banda, es farà un treball conjunt al consell de caps de pastoral de les institucions adherides a la FECC sobre aquesta iniciativa del papa Francesc. El PEG també centrarà la temàtica de la 16a Jornada de Pastoral Educativa que tindrà lloc el 10 de febrer de 2023. El departament vol crear espais de recursos específics per treballar el PEG i difondre el Premi 'Encoratja!' de promoció dels valors del PEG. A més, la FECC preveu concretar una acció explícitament evangèlica per a joves de les institucions adherides a la Fundació.

Escolta i atenció, elements indispensables per a l'acció educativa

El lema d'enguany, expliquen des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, fa referència al sentit de l’oïda com "la invitació a la cultura del diàleg pròpia de la identitat de l’escola cristiana". Alhora, indica el treball de la dimensió espiritual de l’alumnat des de la perspectiva de l’encíclica ecosocial de la Laudato Sí’ i l’encíclica sobre l’amistat social de la Fratelli Tutti.

Per al Departament de Pastoral, l’escolta és una actitud característica de l’espiritualitat al llarg de la tradició bíblica. De fet, la trobem ja en el manament deuteronòmic: "Escolta, Israel, el Senyor és el nostre Déu" (Dt 6,4-9) i en les teofanies neotestamentàries: "Aquest és el meu Fill, el meu estimat, escolteu-lo” (Mc 9,2-10). "Escolta i atenció són també gairebé un 'manament', un element indispensable per a l’acció educativa a les nostres escoles", hi afegeixen.

L’expressió de “l’ECO))” fa referència al treball interior. És a dir, deixar a l’alumnat "un espai de ressonància interna de la tasca prèviament dissenyada i implementada a l’espai educatiu", asseguren des de la FECC. És una aplicació pedagògica d’allò que Ignasi de Loiola anomenava “reflectir internament” als seus Exercicis Espirituals.

D'altra banda, “l’ECO” fa referència a la dimensió eco-social i, amb ella, és també un convit a "estar atents al treball per la justícia que s’espera d’una institució d’inspiració cristiana". Com a nota gràfica, per reforçar el sentit d’obertura que vol transmetre el lema, s’hi ha disposat unes “ones radiofòniques”. "No és, només, un eco interior sinó també un tenir l’antena posada al món", diuen.

L'any passat, el Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana de Catalunya va proposar el lema 'Activa la mirada CUR(i)OSA'. Una invitació a l'acció pastoral de la cura, en ressò de la situació pandèmica del moment.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.