Pasar al contenido principal
Por Lluís Serra Llansana .
En Gerasa

Yasmine Mohammed, al seu llibre La dona sense vel, publicat en català l'any 2021, comparteix la seva història personal. Es tracta d'una dona canadenca, educada en el fonamentalisme islàmic. Llegir les seves pàgines implica endinsar-se en una biografia de dolor, maltractament i abús. Va estar casada amb un alt membre d'Al-Qaeda a través d'un matrimoni concertat. No obstant, la seva capacitat de lluita, de resiliència, d'amor a la llibertat li permeten superar les ferides inenarrables que l'infligeixen i que ella, amb gran esforç i constància, aconsegueix cicatritzar. Actualment, és una activista a favor dels drets humans a les comunitats musulmanes.

L'expressió llatina «Corruptio Optimi Pessima» [la corrupció del millor és el pitjor], atribuïda a sant Jerònim, apunta sobre l'experiència distorsionada de la religió. El valor de la fe ve a ser com un nen que es troba en una palangana d'aigua. Si està bruta, no es resol el problema llençant per la borda el nen i l'aigua, sinó sabent distingir entre l’essencial i els aspectes corruptes. No hi ha religió que estigui lliure de poder-se manipular i corrompre. Cal estar molt atents perquè no passi, perquè succeeix amb freqüència.

En el seu últim capítol del llibre, que parla sobre l'esperança, escriu: «Espero que quan les persones es trobin davant d'una nena que rep pallisses a casa seva, no es postrin davant l'ètnia dels seus pares. Espero que se n’adonin que totes les nenes pateixen, siguin de l'ètnia que siguin. Espero que entenguin que justificar una pallissa per l'ètnia dels seus pares la condemnarà a una vida de tortures físiques i psicològiques que es quedaran amb ella fins al dia de la seva mort, sigui del color que sigui. Espero que es decantin per protegir la nena en lloc d'una cultura o d'una religió sense cara i sense nom que no mereix cap tipus de protecció». La cita és llarga, però denuncia una hipocresia social que excusa sovint determinats agressors, segons siguin o no de la meva corda, segons em provoquin por i així em renti les mans. Són les víctimes que requereixen protecció. No els seus botxins. En un món global, no deixa de ser una tasca complexa.

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.