Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
pelegrins
Fotografia: Bisbat de Terrassa.
Galeria d'imatges

CEE | El Pelegrinatge Europeu de Joves 2022 (PEJ22) ha reunit un total de 12.000 pelegrins en una setmana plena d'actes organitzats a Santiago de Compostel·la. A les jornades sota el lema 'Jove, aixeca't i sigues testimoni. L'apòstol Jaume t'espera' hi han participat més de 700 joves de les diòcesis amb seu a Catalunya. La cerimònia de clausura s'ha celebrat aquest diumenge amb una eucaristia concelebrada per 55 bisbes d'Espanya, Portugal i Itàlia i gairebé 400 sacerdots.

Des del Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i les Illes (SIJ) s'ha organitzat un pelegrinatge previ a la PEJ22 per realitzar quatre etapes del Camí Primitiu, des de Lugo fins a Santiago de Compostel·la. Hi han participat més de 700 joves de Catalunya inscrits a través de les delegacions de pastoral de Joventut.

Una revolució: l'amor fratern

El cardenal António Augusto dos Santos Marto, bisbe emèrit de Leiria-Fàtima, Portugal, ha presidit l'eucaristia de clausura que ha tingut lloc a l'esplanada del Monte do Gozo a Santiago de Compostel·la. A la processó d'entrada, els joves voluntaris han portat la creu de la Jornada Mundial de Joventut (JMJ) fins al presbiteri.

A l'homilia, Marto ha destacat les "enriquidores" trobades i experiències viscudes durant la setmana que ha durat el PEJ22. Unes experiències que "no són només per a vosaltres, sinó perquè ho comuniqueu als altres", ha dit. Alhora, ha demanat als joves viure una nova forma de relació, com la que s'ha viscut aquests dies a Santiago de Compostel·la: "Basada en la lògica de l'amor i el servei".

Marto ha parlat de "revolució" per referir-se a "l'amor fratern per englobar la cultura de la cura, la de bastir ponts i la d'escurçar distàncies entre persones, cultures i pobles".

"Si voleu arribar lluny heu d'anar acompanyats"

En acabar l'eucaristia, un grup de dotze joves han rebut del cardenal Marto la motxilla del pelegrí per tornar a casa continuant el camí iniciat a Santiago de Compostel·la i "tornar l'esperança al món".

L'arquebisbe de Santiago de Compostel·la, Julián Barrio, ha tingut unes paraules d'agraïment a totes les persones i institucions que han participat en l'organització de l'esdeveniment. Ha desitjat als pelegrins un bon pelegrinatge de tornada a casa. "Ja sabeu que si voleu anar ràpid heu de viatjar sols, però si voleu arribar lluny heu d'anar acompanyats", ha dit.

En les paraules finals, Marto ha convocat tots els joves a la Jornada Mundial de la Joventut que se celebrarà l'agost del 2023 a Lisboa.

Barrio, després de l'eucaristia, ha valorat davant dels mitjans de comunicació la celebració d'aquest PEJ a Santiago de Compostel·la. En les seves paraules ha dit que s'ha trobat "amb uns joves que resen". Ha assegurat que amb la seva actitud i la seva manera de veure les coses, "la nostra societat pot ser millor".

També el papa Francesc ha fet esment aquests dies del PEJ22. En acabar l'àngelus, el Papa ha dit: "Amb alegria beneeixo cadascun dels joves que hi han participat i beneeixo també tots aquells que han treballat per organitzar i acompanyar aquest esdeveniment". "Que la vostra vida sigui sempre un camí, un camí amb Jesucrist, un camí cap a Déu i cap als germans, un camí al servei i a l'alegria", hi ha afegit.

Un any després

El Pelegrinatge Europeu de Joves aplega joves de tota Europa i, segons la tradició, es convoca durant l'estiu dels anys sants compostel·lans. L'última vegada va ser la de l'any 2010. El 2022 s'ha viscut una pròrroga del 2021 i se celebra l'Any Sant Compostel·là.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.