Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
bahais
Fotografia: Bahá'ís de Barcelona.

Comunitat Bahá'í de Barcelona | El Ministeri d'Intel·ligència d'Iran ha acusat la comunitat bahá'ís de "colonialista" i "d'infiltrar-se a les escoles d'educació infantil". Una acusació que se suma als més de 100 actes de persecució que ha viscut la comunitat bahá'ís en les darreres setmanes. Davant d'això, la representant de la Comunitat Internacional Bahá'i (BIC), Diane Ala'i, ha instat davant les Nacions Unides: "Demanem a tothom que alci la veu i demani que s'aturin immediatament aquests terribles actes de flagrant persecució".

La declaració oficial del Ministeri d'Intel·ligència d'Iran ha estat "una lamentable declaració de propaganda d'odi opressiu contra la perseguida minoria religiosa bahá'í", expliquen des de la comunitat de Barcelona. Un intent de justificar les batudes a les llars i negocis de 52 bahá'ís a tot l'Iran i la detenció o empresonament de 13 persones.

En aquest sentit, el Ministeri d'Intel·ligència afirma que les detencions eren contra membres del "partit polític bahá'í d'espionatge" i que els detinguts estaven "propagant els ensenyaments del colonialisme bahá'í prefabricats i infiltrant-se als entorns educatius", inclosos els centres d'educació infantil. La Comunitat bahá'í de Barcelona explica que la menció dels centres d’educació infantil és "un evident pretext" per a la persecució d’una sèrie de bahá’ís que són professors d’educació infantil.

"Ni una sola prova creïble"

"Ens indigna que un nombre important de bahá’ís, entre ells Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi i Afif Naemi, hagin estat detinguts de nou a l'Iran", ha declarat Diane Ala'i davant les Nacions Unides. "I encara és més irritant que el Ministeri d'Intel·ligència intenti presentar aquestes persones com a agents de potències estrangeres que intenten soscavar la seguretat de l'Iran". La declaració del Ministeri, per a la comunitat, és "totalment incoherent i contradictòria" i les acusacions "són clarament absurdes i infundades". Les autoritats iranianes, en lloc d'ocupar-se dels desafiaments del seu país, "dirigeixen els seus atacs contra innocents i intenten revifar l'odi religiós", ha assegurat Ala'i.

El govern d’Iran fa més de 40 anys que al·lega que els bahá’ís són espies de països estrangers, però, "en tot aquest temps, no ha pogut aportar ni una sola prova creïble", diu Ala'i. Ara, "es redueixen a atacar els professors de parvularis i escoles bressol com una amenaça per a la seguretat nacional", ha afegit.

Diane Ala'i assegura que la detenció d'aquests bahá'ís demostra "la crueltat sense sentit del govern iranià en la campanya sistemàtica de persecució de tota la comunitat". els detinguts són símbols de resistència a l'Iran i, segons la representant de la BIC, "són símbols de resistència, reconeguts a tot el món pel seu valor com a presos de consciència, i ningú creurà les excuses del govern iranià per atacar una comunitat indefensa i pacífica". "Aquesta implacable i creixent guerra psicològica prepara el terreny per a una major persecució dels bahá’ís en les setmanes i mesos vinents", hi ha afegit.

Carreteres bloquejades, detinguts i la restricció de l'accés a les cases

Aquest dimarts, seguint l'escalada d'atacs i pressió als bahá'ís en tot l'Iran, prop de 200 agents han tancat el poble de Roushankouh, al nord de l'Iran, on viu un gran nombre de bahá'ís i han començat a endorracar casa seva utilitzant maquinària pesant.

La comunitat assegura que les carreteres d'entrada i sortida han estat bloquejades i explica que tots els que han intentat desafiar els agents han estat detinguts i emmanillats. Els agents han confiscat els dispositius mòbils dels presents i han prohibit filmar o fotografiar. A més, les autoritats estan instal·lant sòlides tanques metàl·liques per restringir l'accés dels bahá’ís a casa seva.

Les batudes i detencions es produeixen dies després que vint bahá’ís de Shiraz, Teheran, Yazd i Bojnourd fossin detinguts, empresonats o sotmesos a registres domiciliaris i tancaments de negocis; al juny altres quaranta-quatre bahá’ís també van ser detinguts, processats o empresonats, vint-i-sis dels quals que resideixen a Shiraz, van ser condemnades a un total de vuitanta-cinc anys de presó.

La BIC rebutja aquestes "absurdes i rebuscades" acusacions i accions com autèntiques invencions. El que està fent el govern iranià és, alhora, un acte de flagrant opressió i un exemple descarat de la pitjor classe de discurs d'odi.

"La comunitat internacional ha d'actuar abans que sigui massa tard

Cada dia hi ha noves notícies sobre la persecució dels bahá’ís a Iran, cosa que "demostra inequívocament que les autoritats iranianes tenen un pla que estan aplicant pas a pas: primer mentides flagrants i discursos d'odi, després batudes i detencions, i avui presa de terres, ocupacions i destrucció de llars", ha dit Diane Ala'i. "Què serà el següent? La comunitat internacional ha d'actuar abans que sigui massa tard".

"Respectar els acords signats en matèria de drets humans"

La Comunitat Local Bahá'í de Barcelona va formar part de dues compareixences realitzades al Parlament de Catalunya, el 2006 i el 2015, davant la Comissió d’Actuacions Exteriors, Cooperació i Solidaritat per informar sobre la situació dels bahá’ís a l’Iran, i sol·licitar una declaració de rebuig de part del Parlament per la violació flagrant i permanent dels drets més bàsics de la comunitat bahá’í a l’Iran.

En la sessió del 24 de maig passat, la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés dels Diputats va aprovar la Proposició No de Llei (PNL) relativa a la persecució de la comunitat bahá’í a l'Iran presentada pel Grup Parlamentari Basc (EAJ-PNB).

La PNL insta al Govern a fer una crida al Govern iranià a "respectar els acords signats en matèria de drets humans". També demana al Govern que projecti la seva influència a escala internacional per col·locar en l'agenda europea la situació dels bahá'ís a l'Iran i recorda el compromís del Govern amb la llibertat religiosa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.