Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
llorenç-puig
Fotografia: URC.

CR | El fins ara secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), el jesuïta Llorenç Puig, ha publicat una carta d'agraïments i de comiat "per tot allò après i rebut" en els darrers dos anys al càrrec. En el mateix comunicat, Puig informa que el nou secretari de l'URC serà el germà de la Salle Xavier Fortuny. Per la seva banda, Eduard Rey continuarà sent el president d'aquesta estructura catalana.

Llorenç Puig explica que acaba un servei que la possibilitat "fer d'altaveu de realitats precioses que es fan a tants racons del país". També parla de l'amor de les comunitats religioses en àmbits diferents i de la importància de conèixer millor "la realitat de la vida religiosa a Catalunya".

En el seu missatge, Puig també fa balanç de la seva feina com a secretari de l'URC i en destaca "el traspàs d'una estructura molt centrada en una persona a una estructura de diversos equips de treball".

El jesuïta explica que acaba la seva etapa com a secretari general perquè té un nou destí. "Aniré a la comunitat del Centre Borja a Sant Cugat, amb la missió d'acompanyar i impular la pastoral que es fa allà", explica. "També acompanyaré els companys de comunitat, que inclou els que estan a l’infermeria", hi afegeix.

Del nou secretari general, Puig assegura que "queda tot en molt bones mans". Agraeix Fortuny per "agafar el testimoni" i el defineix com una persona "curosa, detallista, afable, de sumar, acompanyar i impulsar".

Podeu llegir la carta d'agraïment íntegra a continuació:

Benvolgudes, benvolguts,

Estem ja a les portes del mes d’agost, mes que d’una manera o altre és sempre diferent de la resta.

Nosaltres, des de l’URC, encetem un mes de descans, preparant algunes novetats pel curs vinent.

Després de dos anys com a Secretari de l’URC, acabo aquest servei amb un profund agraïment per tot allò après i rebut. Possibilitats de conèixer millor la realitat de la vida religiosa a Catalunya, de mirar de fer d’altaveu de tantes precioses realitats que es fan a tants racons del nostre país, així com, de la inspiració, fidelitat i amor que posen tantes comunitats religioses en tants àmbits diferents…

Acabo aquest servei perquè tinc un nou destí. Continuaré a la pastoral i l’àmbit docent a l’IQS (dins l’àmbit de la missió universitària), i aniré a la comunitat del Centre Borja a Sant Cugat, amb la missió d’acompanyar i impulsar la pastoral que es fa allà, amb l’equip de persones que fan possible aquesta realitat. També acompanyaré els companys de comunitat, que inclou els que estan a l’infermeria.

Fent balanç d’aquests dos anys, penso que han quedat coses per completar. És el cas de l’impuls de les trobades per zones o barris o ciutats, que espero que es pugui concretar ja en l’època post-pandèmia… Però sobre tot m’acomiado amb el goig d’haver facilitat el traspàs d’una estructura molt centrada en una persona amb una capacitat increïble, com el meu predecessor, en Lluís Serra, a una altra de diversos equips de treball que hem funcionat molt bé i certament a gust.

En efecte, pel que fa l’administració, el treball fet amb la Gna. M. Rosa Olivella, amb la seva cura i detallisme i rigor, ens ha permès portar tot el tema administratiu d’una manera molt acurada i alhora amable.

En la part de formació, l’equip l’hem constituït la M. Teresa Brull, en Lluís Agustí i jo, essent en Lluís qui ha concretat i realitzat les idees i projectes que hem anat tenint com a equip. El bon treball del Lluís ens ha permès continuar i consolidar el que fèiem a la formació inicial; fer moltes formacions, activitats i recessos online; i tornar a pensar junts ja en un proper any presencial amb moltes noves idees que s’aniran desplegant.

Quant a la part de comunicació, hem treballat molt bé amb Animaset. Hem renovat el web i el format del butlletí informatiu l’Horeb, i en el dia a dia l’equip ha funcionat com un rellotge, amb l’Olga Sánchez sempre atenta a detectar les notícies d’interès, i la Montse Punsoda que ens ha ajudat a concretar una comunicació ben feta i amb formats diversos. Hem mirat de donar veu a religioses i religiosos de diferents carismes, i donar-los a conèixer amb entrevistes, testimoniatges i vídeos que posessin rostre a iniciatives precioses que es fan, i a les formacions que hem ofert.

Penso doncs que aquests dos anys ens han permès establir una manera de funcionar més col·legiada, participativa, i sumant l’entusiasme, el talent i la generositat de moltes persones.

Entre elles vull incloure també la junta de l’URC, que ha anat establint les línies de fons i d’acompanyament que hem necessitat. I l’equip de Confer, que també ens ha donat moltes orientacions, seguiment i acompanyament.

Acabo doncs aquest servei ben content de deixar l’URC en mans d’aquestes persones i… d’una persona que us estareu preguntant qui és. Perquè, segurament us preguntareu: “Tot això està molt bé, però… qui et substituirà com a Secretari General de l’URC?”

Aquest passat dimarts la Junta de l’URC va nomenar en Xavier Fortuny, Germà de la Salle, com a nou Secretari General de l’URC.

De les converses que he tingut amb ell us puc assegurar que queda tot en molt bones mans: una persona, en Xavi, curosa, detallista, afable, de sumar, d’acompanyar i impulsar, mogut sobre tot per un fort esperit de servei, i molt il·lusionat per aquest servei que ara se li encomana.

Moltes gràcies, Xavi, per agafar el testimoni, moltes gràcies a la junta, i els equips de l’URC amb els que hem fet camí aquests dos anys.

No m’acomiado del tot doncs, perquè no em vull allunyar de l’URC com a projecte i manera de fer de la vida religiosa a Catalunya; però ho faré de diverses i noves maneres.

Gràcies a Déu per tant de bé que fa l’URC, que l’Esperit segueixi impulsant maneres de trobar-nos, compartir, aprendre, deixar-nos interpel·lar i animar-nos en aquesta vocació que hem rebut.

Llorenç Puig, sj

Secretari General de l’URC fins el 31 d’agost de 2022

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.