Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
bonaventura
Fotografia: Abadia de Montserrat.

Abadia de Montserrat | L’exposició 'La mirada del biblista. Instants d’eternitat. El Pròxim Orient al fons fotogràfic del P. Ubach' de la Sala Daura del Museu de Montserrat es podrà visitar fins el 8 de gener de 2023. D’aquesta manera, s’amplia el període de visita, que inicialment estava previst que finalitzés el passat 17 de juliol. L'exposició mostra les fotografies que el biblista i orientalista Bonaventura Ubach va fer a Síria, a l’Iraq, al Sinaí, i sobretot a Palestina, durant les primeres dècades del segle XX.

Organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Abadia de Montserrat, la mostra compta amb una selecció de les millors imatges, 76 d’entre les més de 6.000 que va realitzar el pare Ubach entre 1922 i 1951 en els seus viatges al Pròxim Orient. Unes imatges amb què Bonaventura Ubach volia retenir sobre el paper un món bíblic que estava en vies de desaparició -sota l’avenç imparable de la modernitat i els conflictes que ja es forjaven a la regió- i que utilitzaria per il·lustrar l’ambiciosa Bíblia de Montserrat (28 volums, publicats entre 1926-1974, 3 volums dedicats únicament a les imatges), un projecte col·lectiu que va dirigir i al qual va dedicar la seva vida.

Com explica el comissari de la mostra, l’arqueòleg Joan Eusebi Garcia Biosca, són objectiu de la càmera d'Ubach paisatges, monuments i restes arqueològics, formes de vida com la dels beduïns, cerimònies i rituals, i comunitats cristianes i àrabs. Fotografies que li permeten evocar escenes bíbliques. Per fer-ho s’acosta amb cura quasi etnogràfica a la població local i deixa sempre fora de focus les manifestacions de modernitat.

Mirades fotogràfiques coetànies a Ubach

I si bé l’objecte central de l’exposició és la producció fotogràfica de Bonaventura Ubach, la mostra inclou diversos àmbits que amb documentació i imatges glossa la figura i l’obra del monjo i contextualitza el moment en què, d’una banda, s’engeguen diversos projectes de traducció dels evangelis al català i, de l’altra, s’inicien les exploracions científiques al Pròxim Orient des d’una mirada orientalista i biblista. L’exposició es tanca amb una mostra d’altres mirades fotogràfiques sobre la regió coetànies de l’època del monjo.

L’exposició té continuïtat virtual al web de la Biblioteca de Montserrat, on s’ofereix informació de l’exposició i progressivament es podran arribar a consultar 5.000 imatges restaurades digitalment del fons fotogràfic d'Ubach, fruit d’un projecte de recuperació i digitalització impulsat durant tres anys per l’Abadia de Montserrat i l’IEMed. I també es complementa, en el mateix Museu de Montserrat, amb la col·lecció d’arqueologia del Pròxim Orient, que conté un ampli ventall de materials arqueològics aplegats en gran part pel monjo des de 1906.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.