Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Vatican News) “Es parla molt de refugiats, però poc com a refugiats”. Són les paraules d’un jove fugit de l’Afganistan que permeten entendre la idea i missió de L’Osservatore di Strada. Es tracta del nou diari de L’Osservatore Romano que ha sortit a la venda aquest dimecres i que cada mes explicarà històries, experiències, pensament i opinions de persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Durant la presentació del nou diari que ha tingut lloc aquest dimarts a la Sala Stampa del Vaticà, el director editorial dels mitjans vaticans, Andrea Tornielli, ha aclarit que no es tracta d’un diari “per als pobres, sinó amb els pobres”. “Els implica fent-los parlar, fent-los ser protagonistes”, ha dit.

“Tot és fruit d’un bonic joc d’equip”, ha explicat el director del diari, Andrea Monda. Per a ell és útil “per oferir les claus adients de lectura en el temps en què vivim”.

L’objectiu és “crear relacions barrejant mons totalment oposats”, exposa el coordinador del diari, Pietro Di Domenicantonio. Durant la seva xerrada en la presentació del diari ha parlat del projecte com una oportunitat per “donar un megàfon” a persones que sovint no el tenen.

Per la seva banda, el director del Palazzo Migliori, el servei del Vaticà per als sensesotre que es troba a la plaça Sant Pere, Carlo Santoro, ha afirmat que el diari vol fer Roma “més humana”.

La iniciativa també ha rebut l’aplaudiment del cardenal Mario Grech, secretari general del Sínode de Bisbes, que ha recordat que “el carrer és la palestra de la sinodalitat perquè ens empeny a compartir el camí”. “Aquesta publicació pot ajudar-nos a obrir vies perquè l’Església respongui millor a la seva vocació missionera”, hi ha afegit.

La primera còpia del diari s’ha entregat al papa Francesc que ha promès que “el llegirà atentament”.

"Un diari de caire més quotidià i popular"

L’Osservatore di Strada es publicarà el primer diumenge de cada mes, tant en versió paper com en versió digital. La difusió de les còpies en paper de la publicació mensual sortirà cada diumenge als voltants de plaça Sant Pere, coincidint amb l’Angelus del Papa. Els diners recaptats es destinaran a col·lectius vulnerables. Ells mateixos seran els qui oferiran les còpies a la plaça com a símbol de la implicació en primera persona.

El diari estarà format per dotze pàgines. A la coberta hi haurà una “editorial de carrer” que introduirà el tema del mes. La publicació també dedicarà un espai particular per a la veu dels migrants, que podran explicar la seva història i les seves esperances. A les pàgines centrals, la reflexió sobre el tema del número serà guiada pel papa Francesc, mitjançant una àmplia antologia de les seves paraules i dels seus gestos. Seguidament, hi haurà una pàgina dedicada al voluntariat. Per tancar, un article presentarà l’experiència d’altres diaris de carrer publicats a Itàlia i al món.

L’Osservatore di Strada l’ha iniciat el Dicasteri per la Comunicació i hi col·laboren tots els periodistes dels mitjans vaticans. També hi participa la Comunitat de Sant’Egidio, el Centre Astalli, Caritas, Vicenziani, Circolo Sant Pietro i l’Almoineria Aspotolica.

La idea va sorgir mentre es pensava a donar a L’Osservatore Romano “un caire més quotidià i més popular”. Sota aquesta premissa es va pensar a fer “un diari de carrer”. Amb la pandèmia, es va haver de posposar la seva publicació fins ara.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.