Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) L’activista social i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa Fàtima Ahmed, el pintor muralista i autor dels frescos de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega Josep Minguell, la física i membre del grup d’ètica i sostenibilitat de Cristianisme i Justícia Carme Llasat, i l’economista i col·laboradora de Càritas Diocesana de Barcelona Carme Trilla han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi d’aquest 2022. Són quatre noms vinculats amb alguna entitat religiosa entre les 20 personalitats distingides que el Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts.

Un guardó a proposta de la consellera de Cultura, que reconeix 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament se celebrarà el dia 11 de juliol a les 19 hores al Teatre Monumental de Mataró.

A l’activista social Fàtima Ahmed se li reconeix “la seva aportació al món de l’associacionisme català entre les persones migrades, i la integració al nostre país de col·lectius de dones, especialment de religió musulmana”. És fundadora i coordinadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, un espai de socialització i trobada per a dones migrades al Raval, i forma part, entre altres, del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona.

El Govern fa aquest reconeixement a María del Carmen Llasat Botija per “la seva contribució en el camp de la física i l’estudi, recerca i sensibilització vers el canvi climàtic i els riscos naturals” i “la seva excel·lència científica l’ha fet liderar grups de recerca, d’anàlisi, de divulgació i de transferència del coneixement”. Llasat ha estat una de les líders del primer informe sobre el canvi climàtic al Mediterrani i forma part del grup d’ètica i sostenibilitat de Cristianisme i Justícia, i de la Xarxa Laudato Si’, que impulsa la conversió integral promoguda pel papa Francesc.

A l’economista Carme Trilla i Bellart li reconeix “la seva trajectòria professional i del seu compromís i implicació en un àmbit de gran repercussió social com és el de l’accés a l’habitatge, des de les vessants social, econòmica i de polítiques públiques”. Trilla va ser Cap d’Acció Social de Càritas Barcelona entre 2012 i 2014, i una de les impulsores de la Llei del dret a l’habitatge i del Pacte nacional per a l’habitatge (2007-2016). Actualment està jubilada i col·labora amb Càritas Diocesana de Barcelona en temes d’habitatge social i habitatge d’inclusió.

El pintor muralista Josep Minguell Cardenyes rebrà el guardó per “ser un artista únic, excel·lint en l’art de la pintura al fresc i la pintura mural integrada en grans espais arquitectònics”. I també en destaquen “la important i continuada tasca de docència, recerca i difusió tècnica i conceptual de la pintura mural al fresc”. Entre les pintures al fresc més recents hi ha els murals de l’església de Santa Maria de l’Alba, de Tàrrega, que és la seva vila natal.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.