Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Centre Sant Pere Apòstol) El Premi Enric Martínez i Julià, impulsat pel Centre Sant Pere de Barcelona, ha estat atorgat en la seva segona edició a Sor Lucia Caram i al Projecte #Invulnerables: contra la pobresa infantil, impulsat amb la Fundació “la Caixa”, en reconeixement a la seva tasca a favor de la solidaritat i justícia social, i la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Després d’un parèntesi per culpa de la pandèmia, la intenció és reprendre el lliurament de manera anual.

Sor Lucia Caram, monja dominica contemplativa i activista cristiana, directora de la Fundació del Convent Sant Clara, dedicada a la lluita contra la pobresa infantil, ha encapçalat el Projecte #Invulnerables. El projecte és una iniciativa contra la pobresa infantil impulsada per ella mateixa i la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaProInfància i la col·laboració d’Incorpora, que aposta per la infància. El programa treballa perquè els infants i les famílies amb risc d’exclusió social, tinguin les mateixes oportunitats que els altres, accés a una vida digna i possibilitats d’èxit personal i social, independentment de la situació i de l’origen. L’objectiu de la iniciativa és contribuir a trencar el cercle de la pobresa que es transmet de generació en generació mitjançant una eina fonamental: l’educació.

Aquest premi de caràcter social té com a objectiu reivindicar la necessitat de defensar i premiar la feina d’aquelles persones que mogudes pel seu impuls altruista, defensen de forma activa i discreta els valors humans i personals més universals dins la nostra societat. La solidaritat, l’ajuda als més necessitats, la integritat personal i cívica, la millora de les condicions socials, l’accés a la formació, la promoció de la cultura, el suport a joves i nens... Tot un reconeixement a aquests valors i a la lluita constant i desinteressada d’aquells i aquelles que els defensen.

Aquest guardó, però, pretén ser també un homenatge a la figura d’Enric Martínez i Julià, el soci més antic del Centre Sant Pere, mort l’any 2019, que amb la seva entrega i dedicació, va saber transmetre els mateixos valors que el Premi representa. La seva personalitat positiva, solidària, discreta, humil i tenaç és sinònim d’humanitat i altruisme, valors que el Premi que porta el seu nom vol ajudar a reivindicar. Sens dubte, un gran reconeixement a un gran home, però també, a tota una generació de lluitadors que de forma anònima i desinteressada van saber donar i segueixen donant exemple.

Un espai d'acolliment per als infants del barri

Darrere d’aquesta iniciativa ciutadana hi ha el Centre Sant Pere, una entitat sense ànim de lucre amb més de 125 anys d’història i un clar compromís solidari, dinamitzador i integrador. Ubicada al barri de Sant Pere, en ple cor de Ciutat Vella, aquesta entitat ha estat guardonada amb la Medalla d’Honor de Barcelona (2010) “per la seva trajectòria més que centenària d’acció formativa, social i cultural, i pel seu ferm compromís amb la promoció de l’associacionisme”, i amb la Creu de Sant Jordi (2017) en reconeixement als seus “125 anys dedicats a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius”.

A més, aquest segon premi encara té més relleu i significació tant amb la figura d’Enric Martínez i Julià i el Centre Sant Pere, ja que el centre, després de la Guerra Civil, va ser un espai d’acolliment perquè els nens del barri no passessin gana i on a través de l’educació reglada i no reglada, els infants tinguessin eines per ensortir-se’n.

En la seva primera edició, el Premi Enric Martínez i Julià es va atorgar a Oscar Camps, com a fundador i director d’Open Arms, així com la tasca de vigilància i salvament que aquesta ONG duu a terme en l’actual crisi dels refugiats en el mar Egeu i el Mediterrani Central.

L’acte de lliurament del Premi tindrà lloc el dimecres dia 29 de juny a les 18 hores a l’Auditori Cullell i Fabra del Centre Sant Pere de Barcelona (carrer Sant Pere més Alt, 25) i anirà precedit pel debat “La Pobresa infantil al S.XXI. Present i futur" on participen la pròpia Sor Lucia Caram, el Sr. Marc Simón -Sotsdirector General de la Fundació “la Caixa” – i la Sra. Laia Pineda, Directora de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona. Posteriorment, la presidenta sortint M. Teresa Baltà i la presidenta entrant del Centre, Mireia Siles faran entrega del guardó, una peça escultòrica de Josep Ginestar, artista valencià format a París i de reconegut prestigi internacional, que a través de la senzillesa de línies i la solidesa del ferro ha sabut donar forma artística als valors que es premien.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.