Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jesuïtes) Més de 80 persones de 27 països d’arreu del món, presents al Centre d’Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi, i més de 200 que han seguit les ponències online, han participat al Simposi Internacional sobre els exercicis espirituals organitzat pels jesuïtes. Els assistents han reflexionat sobre l'actualitat de la proposta dels exercicis i sobre com desplegar totes les possibilitats que ofereixen per respondre als reptes d'avui.

El Simposi ha aplegat ponents que han pogut traslladar les seves reflexions i propostes des del testimoni d’experiències viscudes i ben connectades amb la realitat, i alhora formulades des de la profunditat i el rigor. Experiències des de contextos d’exclusió social, de migració, de trobada amb cultures i espiritualitats diverses que han permès aprofundir en el coneixement de diferents maneres de proposar els exercicis i acollir nous horitzons possibles.

La darrera jornada, de fet, ha posat de manifest especialment la manera d’oferir els exercicis en la cultura contemporània a través dels mitjans audiovisuals i les noves tecnologies de la comunicació, en la sensibilitat ecològica i en la incorporació del cos i el moviment a través del pelegrinatge.

Les comunicacions sobre aquestes qüestions han servit per posar en evidència una vegada més els riscos i oportunitats de la tecnologia. També per posar de relleu, en la qüestió ecològica, que segurament aquest ha de ser un element indispensable i central en qualsevol modalitat dels Exericicis i no només un adjectiu. La ponència sobre els exercicis en peregrinació ha posat l’accent en conceptes com el moviment, l'austeritat o la flexibilitat per adaptar-se a les diverses situacions.

"Oferir els exercicis espirituals en totes les modalitats"

El treball en assemblea plenària va permès fer una valoració de la setmana del Simposi que ha acabat aquest divendres 17 de juny. Els participants han valorat especialment l’equilibrada combinació del ritme orant i experiencial amb la profunditat i rigor del plantejament de la setmana. La fidelitat a l’experiència fundant de Sant Ignasi venia del fet d’estar a Manresa i la creativitat i adaptacions múltiples de la riquesa i diversitat dels participants d’arreu del món.

El Simposi s'ha tancat amb la celebració de l'eucaristia presidida pel jesuïta Josep Rambla, iniciador i inspirador de EIDES l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat, entitat coorganitzadora del Simposi, juntament amb La Cova. Cal destacar també com al llarg dels dies, la diversitat de sensibilitats i expressions culturals s’ha viscut a través de les celebracions litúrgiques.

Aquesta trobada ha estat doncs l’oportunitat de reflexionar i experimentar a fons el repte i l’encàrrec recollit a la primera preferència apostòlica universal de la Companyia de Jesús, és a dir: "oferir els exercicis espirituals en totes les modalitats possibles, obrint a moltes persones, sobretot joves, l’oportunitat de servir-se d’ells per entrar o avançar en el seguiment del Crist”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.