Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(OAR) La segona edició de les jornades 'Fe(r) i dones' que organitza l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), en col·laboració amb el Monestir de Pedralbes, reflexionarà sobre el paper de les comunitats com a agents de canvi. La perspectiva comunitària centrarà els debats d’unes jornades que es van iniciar l’any passat amb la voluntat de fer visible i valorar el paper de les dones en les diverses conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals. Les activitats, en diferents espais de la ciutat, s'allargaran del 29 de juny al 6 de juliol.

La temàtica central d’aquestes jornades girarà entorn de la reflexió sobre com les dones de creences i conviccions diferents s’organitzen i actuen en l’àmbit comunitari amb una perspectiva transformadora.

Una segona edició de les jornades que creix en molts sentits. S’amplia tant en l’aspecte temporal, ja que s’allargarà vuit dies, com pel que fa als espais, amb la deslocalització d’algunes activitats per fer arribar les jornades a diversos indrets de la ciutat, sense deixar la seu original, el Reial Monestir de Pedralbes, que continuarà oferint algunes de les propostes.

Aquesta expansió de les Jornades 'Fe(r) i dones' es posa de manifest també en el doble comissariat d’aquesta nova edició, format per Montse Castellà, traductora, editora de textos budistes, col·laboradora de Catalunya Religió i presidenta de Sakyadhita Spain i de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), que ja va ser la comissària de les primeres jornades. Aquest any s’hi afegeix Jenabou Dembaga, musulmana, afrodescendent, activista afrofeminista i antiracista, sociòloga, educadora i investigadora soninke. Txell Bonet, periodista, locutora i directora de ràdio, avesada a donar veu a les dones, conduirà les jornades.

Visualitzar el paper de les dones en diverses espiritualitats

Aquest 2022, l’eix de reflexió de les jornades és 'Comunitats com a agents de canvi'. Es vol posar l’èmfasi en la necessitat, expressada i compartida per les dones creients, de viure la pròpia fe i les creences en el si de la comunitat, i veure de quina manera les relacions de les dones generen un marc on créixer com a persones, ser reconegudes i lluitar contra les desigualtats de gènere i les violències i discriminacions que pateixen.

L’objectiu de l’OAR ha estat dissenyar unes jornades per visualitzar el paper de les dones en diverses conviccions i espiritualitats, com a creients i amb un paper actiu en el dia a dia de les entitats religioses, i per contribuir a avançar en la igualtat de gènere en les diverses conviccions i creences espirituals. Tot plegat en el context de la riquesa del pluralisme religiós a Barcelona, on es comptabilitzen més de 980 comunitats i entitats religioses, de 28 tradicions diferents, que acullen milers de persones fidels, moltes de les quals són dones.

Més obertes, properes i plurals

En les jornades hi haurà dones referents de caràcter internacional per a les diverses tradicions religioses, però també es fomentarà la participació de les comunitats religioses locals. En aquesta nova convocatòria també hi prendran part comunitats virtuals.

És el llegat que deixa la pandèmia, ja que els confinaments durant la crisi del coronavirus van disparar els entorns digitals com a espais de debat i reflexió i algunes dones espirituals han esdevingut referents a les xarxes socials. A través d’aquestes xarxes digitals es faran alguns debats en directe amb dones que aglutinen comunitats virtuals internacionals. En definitiva, les jornades seran més obertes, properes i plurals.

Unes jornades internacionals i virtuals

En l'àmbit local destacarà la participació de les comunitats de dones de Barcelona en els 'Cercles de Reflexió', durant la jornada inaugural, al Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella. En l'àmbit internacional participaran Drukpa Kung Fu Nuns, Sisters in Islam, Catholic Women’s Council i la Comunidad de Sabias Teólogas Indígenas de Abya Yala. És una activitat mixta en línia i presencial al Monestir de Pedralbes. També es podrà seguir en directe al canal de YouTube del Monestir de Pedralbes.

Finalment, les comunitats virtuals també seran protagonistes d’aquesta edició, en què trobem moltes dones creients o referents en l’àmbit religiós que aglutinen comunitats a través de les xarxes socials, i que són agents transformadores i creadores de contingut. Actualment, les xarxes socials són eines molt potents de la societat que permeten crear comunitat i mobilitzen moltes persones. Dues de les activitats del programa de #FeRiDones són dues converses a través d'Instagram guiades per la cocomissària de les jornades d’enguany, Jenabou Dembaga, que conversarà amb Chaimaa Boukharsa, musulmana i feminista, i Elisa Fernanda Barreto, de Mèxic i referent catòlica de No la tipica feminista. Les dues xerrades es podran seguir des dels comptes d’Instagram de les tres protagonistes.

Amb la participació de la referent mundial del feminisme islàmic

Enguany també es presentarà una conferència titulada 'Fem aquest camí tot caminant: islam, gènere, sexualitat i justícia' a càrrec de l’erudita, doctora i imam Amina Wadud, referent mundial del feminisme islàmic. Paral·lelament a la conferència i a la taula rodona, que són activitats de la jornada de cloenda al Monestir de Pedralbes, hi haurà dues activitats infantils per tal que les persones assistents puguin venir amb els infants mentre gaudeixen de les activitats.

Totes les activitats són gratuïtes amb aforament limitat. Cal fer inscripció prèvia per a cadascuna de les activitats per separat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.