Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

Arxius adjunts
Documento

(CR) Tenir cura de les persones vulnerables i fer el servei de la neteja són dues feines essencials. Així ho reivindica el manifest del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya que ha publicat aquesta setmana amb motiu del dia del treballador que se celebra aquest diumenge 1 de maig. Església pel Treball Decent ha fet una crida similar reivindicant que les persones que fan feines de la llar tinguin accés als mateixos drets que la resta de treballadors.

Són diverses les entitats d'esglésies que promouen actes de reivindicació per al dia del treballador en diferents punts del territori català. A Barcelona, per exemple, aquest divendres a la tarda tindrà lloc la celebració diocesana sota el lema 'Signes d'esperança en la lluita obrera'.

Les Germandats Obreres d'Acció Catòlica (GOAC) preparen per diumenge un dinar de germanor per “compartir vida obrera”. Serà a Barcelona on quatre testimonis parlaran de la “lluita” com a “únic camí”. A Terrassa s'ha organitzat la 'Jornada Diocesana de Pastoral Obrera' per al 7 de maig. Es tracta d'una jornada lúdica i formativa oberta a totes les persones del món del treball i parroquial. Podeu trobar tots els actes per aquest primer de maig a l'agenda de Catalunya Religió.

Les treballadores en domicilis particulars, “víctimes d'una total desregularització”

La Pastoral Obrera de Catalunya ha posat en valor aquest any la situació de les persones que fan feines de cura i d'atenció a persones vulnerables. Una tasca que, segons l'agrupació, durant la pandèmia va ser considerada essencial, però que continua desenvolupant-se “en condicions de treball molt precàries”.

Quan aquestes feines es fan en domicilis particulars, el manifest assegura que les treballadores són “víctimes d'una total desregularització”. Molt poques d'elles estan assegurades i, les que ho estan, no tenen la mateixa cobertura que la resta. Un exemple d'això és el fet que no tenen dret a la prestació d'atur. Mesures que hauria de regular un conveni que va entrar en vigor el 2013 i que, fins fa molt poc, el govern encara no havia tramitat la seva adhesió, explica el manifest.

També denuncien la manca de formació que reben aquestes treballadores per part de les grans empreses que les contracta. Un fet que repercuteix en “la qualitat d'un servei que s'adreça a una població particularment sensible”, diu el comunicat.

Junt amb la millora legal de les condicions de les treballadores que tenen cura de la gent gran o amb discapacitats, la Pastoral Obrera de Catalunya assegura que és imprescindible que les persones amb dependències que necessitin contractar algú perquè les ajudi comptin “amb els recursos públics necessaris”.

“Sense compromís no hi ha transformació possible”

També les organitzacions promotores d'Església pel Treball Decent reivindiquen que les persones que tenen feines de cura de la llar tinguin accés als mateixos drets que la resta de treballadors. Ho han fet en un comunicat on demanen “compromís” per a un “treball decent”.

Defensen que sense compromís no hi ha “transformació possible” i reclamen, junt amb la crida del papa Francesc, el treball “no de qualsevol manera”. Un treball que ha de ser garantia per la inclusió, el desenvolupament i la dignitat de les persones.

En aquest sentit, el manifest també reivindica la igualtat salarial per raó de gènere; la creació de llocs de treball juvenil de qualitat; la promoció d'un entorn de treball segur; la regularització urgent de les persones migrants en situació administrativa irregular; i l'accés a mesures de protecció social.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.