Pasar al contenido principal

Així podríem resumir la trajectòria de Matteo Bordignon, un home que, com un signe de Pasqua, ha renascut a una nova vida.

Nascut fa 43 anys a la ciutat italiana de Treviso, la vida d’aquest sacerdot ha passat de les tenebres i la foscor, a la llum. Per això, en una entrevista al canal “Ayuda solidaria” de YouTube, aquest prevere, que ara viu a la vila valenciana de Morella, diu: “Els canvis a la vida són possibles”. Les seves paraules són un clar testimoni de la gràcia de Déu en aquest home que, de traficant de drogues i de diamants, ara viu servint l’Evangeli i els cristians de sis parròquies de la diòcesi de Tortosa, a la comarca valenciana dels Ports: Cinctorres, Forcall, la Mata de Morella, la Todolella, Olocau del Rei i Portell.

Matteo Bordignon, que va consumir i experimentar amb tota classe de drogues, des de porros a èxtasi, passant per tripis, als deu anys ja somiava “viure com un traficant”. A més de les drogues que traficava a Europa, Àsia i África, també traficà amb diamants.

El canvi que va viure aquest jove es va produir a Sierra Leone, quan Bordignon traficava amb diamants. En una petita aldea, un xaman, durant un ritual, li va dir a Matteo que no tenia ànima. “Aquella frase em va marcar”, ha dit aquest jove, ara sacerdot. I va ser així com Matteo demanà ajuda a la seva família per sortir d’aquella espiral i també a la comunitat del Cenacle, on es va produir el miracle. Així va poder trencar definitivament amb el seu passat de traficant de drogues i de diamants.

A partir del 2006, el treball i la pregària de la comunitat del Cenacle, ajudà Matteo Bordignon a trobar el sentit de la seva vida i a abandonar les seves tenebres. Més tard descobrí la vocació al ministeri sacerdotal i va ser ordenat diaca el 21 de març de 2021 i prevere, el 25 de setembre d’aquell mateix any, a Tortosa.

Recordo que el qui va ser abat de Montserrat, Cassià Mª Just, deia sovint: “No podem donar ningú definitivament per perdut”. I així és. Sempre, com diu Matteo Bordignon, és possible el canvi de les tenebres a la llum, de la nit al dia, de la foscor a la claror. I el misteri pasqual que celebrem durant aquests cinquanta dies, ens mostra que Déu pot canviar (si ens obrim a ell), la nostra vida de tebiesa i de mediocritat, quan no de maldat i d’odi, a una nova vida, marcada per l’amor als germans i el servei a la comunitat cristiana i d’una manera particular als qui més sofreixen. L’amor i el servei és el que en ensenya Jesús rentant els peus dels seus deixebles, donat la seva vida a la creu per tots nosaltres i acompanyant-nos, com va fer amb els deixebles d’Emaús, per enfortir la nostra fe.

Com el seu sant patró, Sant Mateu el publicà, aquest sacerdot, abans traficant de drogues i de diamants, ha canviat radicalment de vida, deixant de banda el seu “negoci” d’abans, pel servei al Regne. Si l’evangelista Mateu abandonà la taula dels diners, on s’aprofitava del que anava recaptant, tot fent trampes, Matteo Bordignon ha deixat de costat les drogues i els diamants, per tal de donar-se del tot i completament al Senyor i als germans.

El testimoni, valent i audaç de Matteo Bordignon és un signe de resurrecció, de vida nova, de Pasqua. Tant de bo tots nosaltres fóssim capaços de fer el que ha fet aquest mossèn i sabéssim abandonar la nostra vida, moltes vegades gris, tèrbola i fosca i obrir-nos a la llum del ressuscitat que omple el nostre cor de pau i de confiança.

Bona Pasqua!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.