Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Vatican News) El cap del Departament de Relacions Exteriors del Patriarcat de Moscou, el metropolità Hilarion de Volokolamsk, ha demanat fer tots els esforços possibles per mantenir el diàleg entre Rússia i Occident. Ho ha fet en la carta que ha enviat per respondre al cardenal Jean-Claude Hollerich i que ha publicat aquest dijous. En el text, Volokolamsk assegura que el patriarca de Moscou, Ciril I, i tota Rússia “està fent el possible per restaurar la pau i la confiança”.

“És essencial abandonar la retòrica de l‘ultimàtum”, destaca el metropolità en el text. Per a ell, cal “establir canals de diàleg i celebrar negociacions formals i informals que puguin ajudar a assolir una pau justa”. El Patriarcat de Moscou assegura que, en els darrers dies, les oracions i els pensaments de milions de cristians de tot el món se centren en “la dramàtica situació” que viu Ucraïna. Això també ha provocat que les relacions entre Occident i Rússia es trobin “en un punt mort”, relata Volokalamsk en la carta. Aquesta situació es tradueix en “una pèrdua de la confiança mútua i de la capacitat de portar-se bé”, assenyala el Patriarcat de Moscou.

Pregària per restablir la pau

"Des de fa vuit anys, l‘Església Ortodoxa Russa ofereix a cada litúrgia una oració pel cessament del conflicte en terra ucraïnesa”, explica el metropolità Hilarión. Afirma que, veient els darrers esdeveniments, s‘ha inclòs a la ‘divina litúrgia‘ una oració especial “per un ràpid restabliment de la pau”. El Patriarcat Ortodox subratlla que, “en aquests tràgics dies”, els cors de la gent que són a banda i banda del conflicte i que “estan plens de tristesa”.

"Treballem intensament cada dia per aconseguir restaurar la pau i la confiança”, explica el metropolità en referència al Patriarcat de Moscou. En aquesta situació, diu, el més important és “fer tot el possible perquè les negociacions directes continuïn”. Així, busquen produir un resultat “com més aviat millor”. La carta també destaca la importància que les relacions entre Occident i Rússia continuïn tenint “possibilitats de diàleg”.

"Evitar una escalada més gran de la situació actual"

El metropolità Hilarión creu que la Comissió d’Episcopats de la Comunitat Europea (COMECE) podria exercir “un paper important en la construcció d‘aquest diàleg”. A la carta es demana que es treballi amb els representants de la Unió Europea per “evitar una escalada més gran de la situació actual”.

La carta que ha estat publicada aquest 24 de març, data del 17 de març. Es tracta d‘una resposta a la carta enviada el 8 de març pel cardenal Hollerich. A la seva carta, l‘arquebisbe de Luxemburg i president de la COMECE va instar el Patriarcat de Moscou a pressionar les autoritats russes perquè aturessin la guerra contra Ucraïna.

També el 16 de març, el papa Francesc va parlar amb el Patriarca de Moscou sobre la guerra a Ucraïna. “Les Esglésies estan cridades a contribuir a l‘enfortiment de la pau i la justícia”, van coincidir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.