Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Canvi de guió a la Conferència Episcopal Espanyola o “pas endavant” com ha dit el cardenal Joan Josep Omella en la presentació de l’auditoria que han encarregat al bufet madrileny d’advocats Cremades&Calvo Sotelo. Aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa la iniciativa que es va anunciar dilluns com una auditoria jurídica independent. El president de la Conferència Episcopal ha explicat que amb aquesta auditoria “comencem una nova etapa” en la qual “l’objectiu principal és l’ajuda i la reparació de les víctimes amb nous canals addicionals als que ja existeixen”.

La iniciativa l’han presentada conjuntament Omella i el president del despatx d’advocats, Javier Cremades. El cardenal ha insistit reiteradament en què aquesta auditoria està en continuïtat amb el treball que ja fan els bisbats a través de les comissions diocesanes que s’han creat d’atenció a les víctimes, tot i que fins ara no havien tingut gaire acollida per part de les víctimes i les associacions que s’han pronunciat públicament.

“La Conferència Episcopal Espanyola vol donar un pas endavant en l’obligació de transparència social, en l’ajuda a les víctimes i la col·laboració amb els poders públics”, ha dit Omella. En aquest darrer punt ha reiterat que la iniciativa complementa les puguin iniciar els poders públics i que es tracta de col·laborar.

Model per definir

Javier Cremades ha explicat que fa pocs dies que va rebre aquest encàrrec dels bisbes i que encara se n’ha de definir la metodologia. Sense concretar detalls ha parlat d’un “model híbrid” entre la metodologia alemanya i el model utilitzat en l’estudi encarregat pels bisbes francesos. El francès estava format per una comissió independent d’experts i tenia una perspectiva més sociològica, mentre que l’alemany es va portar des d’un bufet d’advocats amb una recerca més de caire jurídic.

En qualsevol cas, s’ha compromès a una “auditoria creïble” i que es farà “amb la col·laboració de tots”: víctimes, assessors, mitjans de comunicació, oficines diocesanes i autoritats. Cremades ha defensat la seva professionalitat i independència: “com a catòlic i membre de l’Opus Dei, crec que l’Església ha d’anar fins al final i rectificar el que sigui necessari”. Per això, s’ha constituït una comissió que seguirà l’estudi amb diversos membres de la carrera judicial.

Omella ha començat al intervenció demanant perdó a la víctimes i esperant que les investigacions sobre els abusos a menors s’obri també a altres àmbits de la societat. Sobre els casos que afecten l’Església creu que “l’important no és mirar al passat, sinó al futur” i “impedir la repetició dels abusos en el futur”.

L’auditoria s’ha encarregat per la Conferència Episcopal Espanyola a Cremades&Calvo Sotelo; però perquè sigui realment àmplia necessitarà de la col·laboració de tots els bisbats i de les congregacions religioses. Omella ha assegurat que la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER) hi està d’acord.

Finalment, a preguntes dels periodistes, el cardenal ha aclarit que la Santa Seu està informada d’aquesta iniciativa dels bisbes espanyols, sense entrar en quina valoració se’n fa. Es preveu que l'auditori duri almenys un any.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.