Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Protocols de gestió de casos que canvien, quarantenes de contactes estrets, testos antigènics ràpids i comunicació amb les famílies. Aquesta primera setmana d’escola després de vacances ha estat molt dura per als equips docents. I cal sumar-hi les baixes ocasionades en els equips per la sisena onada de la SARS-COV-2, i la dificultat per trobar persones per cobrir el gran nombre de substitucions d’aquests dies. Només aquesta primera setmana es calcula que s’han substituït uns 2.000 professionals en el conjunt de les escoles cristianes: una xifra que triplica les baixes en situació de normalitat.

Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana (FECC). Ha descrit aquestes baixes com un “increment desmesurat” i ha explicat que han trobat una “mesura excepcional” anant a buscar els actuals estudiants de magisteri. L’objectiu era “trobar persones que en el moment de trucar-les estiguessin disponibles de seguida”.

En moments excepcionals arriben noves mesures. Després d’un treball d’urgència aquest cap de setmana, han arribat a un acord amb la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport-Blanquerna-URL(FPCEE) per oferir a les seves escoles estudiants de la seva universitat per poder contrarestar aquestes baixes del professorat. La nova borsa Covid és una resposta conjunta amb caràcter temporal i que s’ha iniciat com una prova pilot.

L’obligació d’oferir nous recursos

“No estem dibuixant unes pràctiques dels estudiants, estem dibuixant una relació extraordinària amb l’escola en aquest pic que s’ha produït”, ha aclarit Jordi Riera, degà de la FPCEE. De seguida van detectar que les pròpies borses de treball universitàries estaven rebent l’impacte que descrivia Ruiz. En aquest escenari van sentir “obligació d’oferir nous recursos” i actuar “al servei de la societat”. La resposta és aquesta nova borsa que parteix de la premissa que “els estudiants que estan perfectament preparats per donar suport en aquesta situació extraordinària”, segons defensa Riera.

Des de l’Escola Pia d’Igualada també han descrit la dificultat de trobar substitucions amb caràcter immediat. Malgrat que tant la xarxa de centres de l’Escola Pia compta amb una borsa pròpia –com la tenen d’altres xarxes similars o la mateixa Escola Cristiana–, aquests recursos han resultat insuficients. “La primera setmana després de les vacances ens vam trobar amb 10 baixes entre docents i PAS”. El que equival a un 8% de l’equip d’un total de 120 professionals.

La directora d’aquesta escola, Natàlia Llorente, ha explicat que han hagut de reestructurar horaris i que darrera hi ha molt poc marge i “moltes hores de treball”. I descriu així aquesta prova pilot per garantir les substitucions: “Aquesta borsa és una eina addicional i ens està funcionant”. A hores d’ara han localitzat tres possibles candidats i amb una d’aquestes persones ja han acordat que vindrà a treballar a l’escola aquest dimarts al matí.

A l’Escola Mare de Déu de Lourdes de Mataró, no tenen borsa pròpia perquè són una única escola. I s'han trobat amb un 14% de professorat de baixa: “No trobem candidats”, ha lamentat el director del centre, Joan Tardà. Reben candidatures per correu electrònic i quan troben algú adient, acostumen a ser persones que han presentat també candidatura a la borsa del Departament, opten pel centre públic per no perdre punts a les llistes.

Precedents en l’àmbit sanitari

“Quan el nombre de baixes del professorat i de les substitucions han assolit xifres extraordinàries, si les escoles han de romandre obertes caldrà prendre, també, mesures del mateix nivell”, apunten des de l’Escola Cristiana a l’editorial del butlletí d’aquest dilluns. Recorden que hi ha precedents en l’àmbit sanitari: “Al desembre el Departament de Salut aprovava la contractació d’estudiants dels graus de Medicina i d'Infermeria dels dos darrers anys de formació per a reforçar les plantilles d’hospitals, ambulatoris o d’altres tipus d’atenció sòcio-sanitària”.

L’Escola Cristiana explica que ha mantingut converses amb el Departament d’Educació per “aplicar mesures anàlogues al sector educatiu per donar cobertura a les substitucions del professorat i que el cost d’aquesta cobertura no recaigui exclusivament en mans de les titularitats, agreujant encara més la situació econòmica de les escoles”.

Però, mentrestant, no s’han quedat de braços creuats. I en paral·lel han impulsat aquesta borsa Covid, amb la participació de Blanquerna-URL. “Una actuació que palesa la important necessitat de col·laboració públic-privada en la gestió dels serveis essencials d’un país, com ara l’educació”, apunten. En aquest sentit fan una crida “al suport de l’administració que permeti seguretat, agilitat i dotació de recursos econòmics amb l’objectiu comú de mantenir la presencialitat escolar”.

237 candidatures a la Borsa Covid

La Facultat posa a disposició estudiants de Doble Grau, que ja han finalitzat un Grau d’Infantil o de Primària, estudiants de Màsters Universitaris d’Educació (MU de Psicopedagogia, MU d’Atenció a la diversitat i Educació Inclusiva, MU de Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, FP i EI i MU de Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centres Educatius) que també tenen un grau finalitzat i estudiants d’últim curs de Magisteri que no disposen encara la titulació, però sí de la preparació per cobrir aquestes necessitats excepcionals.

Les escoles que vulguin cobrir una baixa per aquest sistema podran fer una sol·licitud i, si hi ha candidatures, mitjançant Blanquerna-URL rebran l’enllaç amb la persona per contactar-hi directament i establir les condicions de la substitució i el contracte laboral pertinents.

Des de la Fundació Escola Cristiana agraeixen a la FCEE-Blanquerna-URL “tota la implicació i dedicació per poder donar suport als centres educatius en aquest complex moment”. La Fundació va fer una crida divendres i d’ençà els han comunicat la seva disponibilitat per treballar 237 persones i ha rebut una seixantena de peticions per part de les escoles de la FECC. La borsa permet fer la recerca per titulació i etapa a la qual poden treballar, filtrar segons comarca a la qual han indicat que poden exercir i disposar del seu CV. Figuren endreçats per ordre d’inscripció. S’actualitzarà diverses vegades al dia i apareixeran ordenats per dia i hora d’alta per a la vostra comoditat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.