Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

(CR) Els bisbes catalans faran la visita Ad Limina a Roma amb els bisbes valencians i de les balears del 10 al 15 de gener. Durant el desembre i gener tots els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola faran la visita quinquennal a la Santa Seu en diverses tandes, agrupats per províncies eclesiàstiques. Com és habitual els bisbes de les dues províncies catalanes (Tarragona i Barcelona, encapçalats per Joan Planellas i Joan Josep Omella) faran la visita conjuntament, i en aquesta ocasió s’hi sumen els bisbes de la província de València, que inclou els bisbats balears.

Per tant, els deu bisbes catalans aniran junts amb l’arquebisbe de València, cardenal Antonio Cañizares, els bisbe de Sogorb-Castelló i d’Oriol-Alacant, i el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i els de Menorca i Eivissa. Això vol dir que les reunions de treball en alguns dicasteris i alguns actes es faran conjuntament. Serà la primera vegada que s’agrupen tots els bisbes dels territoris de parla catalana en una visita Ad Limina.

La visita Ad Limina a la Santa Seu la fan cada cinc anys tots els bisbes de món. Durant una setmana mantenen reunions conjuntes dels bisbes amb els responsables dels dicasteris i departaments vaticans. En les trobades es comenten els informes previs que han enviat les diòcesis sobre l’estat de les iniciatives pastorals, les preocupacions de l’episcopat i la realitat social del país. També és el moment de refermar la vinculació amb el successor de Pere amb la veneració dels sepulcres dels apostòls que hi ha basílica de Sant Pere del Vaticà i de Sant Pau Extramurs. Alhora, s’acostuma a pelegrinar a les altres dues basíliques majors de Roma, Santa Maria la Major i Sant Joan de Laterà.

La part més significativa de la visita Ad Limina és la trobada personal amb el papa Francesc, que va canviar el format vigent que preveia una visita personal molt breu i més formal de cada bisbe individualment amb el papa. Ara Francesc rep conjuntament tots els bisbes que estan fent la visita Ad Limina en una trobada privada més extensa que permet el diàleg sobre la situació de les diòcesis i del seu país d’origen. El 2014, tot i que els bisbes catalans compartien la visita d’Andalusia, la trobada privada amb el papa es va fer per grups amb els bisbes catalans. En la trobada també van participar els bisbes emèrits. En aquesta ocasió s’hi podria sumar el cardenal Lluís Martínez Sistach. Durant la visita Ad Limina també hi ha una trobada pública conjunta de tots els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola en la qual el papa fa un discurs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.